Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020 18:05

Μπορούμε άραγε εμείς οι κοινοί θνητοί να διαμορφώσουμε μία έγκυρη γνώμη για τα βασικά σημεία της έκθεσης Πισσαρίδη;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

pisaridi1Απ'ότι καταλαβαίνουμε σχεδόν όλοι το εμβόλιο μαζί με τα τέσσερα βασικά μέτρα προστασίας από τον covid-19 ( lockdown, μάσκα, αποστάσεις και υγιεινή των χεριών) που λίγο ή πολύ πήραν σχεδόν οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο, θα μας οδηγήσουν εκτός απροόπτου στην σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στις αρχές του καλοκαιριού. Αυτό που έχει σημασία για το μεγαλύτερο μέρος του εν ζωή πληθυσμού σε κάθε χώρα για την μεταcovid-19 εποχή είναι να επιλεγούν και να εφαρμοστούν τα κατάλληλα οικονομικά μέτρα ώστε να επωφεληθούν όλα τα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από την πανδημία και να αρχίζει να καλύπτεται σιγά σιγά αλλά σταθερά το χαμένο έδαφος. 

Προς την κατεύθυνση αυτή εργάζονται κόμματα, οργανισμοί, ομάδες και διάφορες επιτροπές. Η πιο γνωστή είναι η επιτροπή 16 εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Πισσαρίδη, επιτροπή που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση και που στις 14.11 έδωσε στη δημοσιότητα την τελική της έκθεση για την ανάπτυξη έχοντας ως βάση τα 32 δισ. από το Ευρωπαϊκό ταμείο Ανάκαμψης. 

Μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις που προτείνει η τελική Έκθεση του Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, που παρουσιάστηκε σε τηλεδιάσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό έχουν στο κέντρο τα εξής σημεία: Μείωση της φορολογίας σε εργαζόμενους. Παραγωγικές επενδύσεις. Αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Θέσπιση υπηρεσιακών επί θητεία γενικών γραμματέων στα υπουργεία. Παροχή κινήτρων για περισσότερες επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία. Δημιουργία ενός ανταποδοτικού δεύτερου πυλώνα -επικουρικού πυλώνα- στο ασφαλιστικό σύστημα. Στήριξη της οικογένειας, της προσχολικής εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος

Ο κ.Πισσαρίδης δήλωσε σ'αυτήν την τηλεδιάσκεψη τα εξής: "Σας παρουσιάζουμε σήμερα την τελική μας έκθεση για ένα πρόγραμμα οικονομικών δράσεων που θα ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας σε βιώσιμη βάση. Κεντρικός στόχος των εισηγήσεων μας είναι ο εκσυγχρονισμός της χώρας που θα έχει ως αποτέλεσμα τη συστηματική αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος, ώστε αυτό να συγκλίνει σταδιακά με τον μέσο όρο της ΕΕ. Επιπλέον, βασικοί στόχοι κατά τη διαδικασία σύγκλισης είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, κυρίως μέσω της κοινωνικής κινητικότητας και της αναβάθμισης των ευκαιριών για τα περισσότερο αδύναμα νοικοκυριά, και η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων".

Εδώ  όλο το κείμενο των 244 σελίδων της επιτροπής Πισσαρίδη. 

Ανάμεσα σ'αυτούς που απόρριψαν συνολικά το σχέδιο Πισσαρίδη και πρότειναν διαφορετικές προτάσεις είναι το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΣΕ. Θεωρεί ότι η έκθεση Πισσαρίδη αγνοεί τη δομική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας και συσχετίζει εσφαλμένα το έλλειμμα παραγωγικών επενδύσεων με θεσμικές ελλείψεις και αποτυχίες της αγοράς, όπως η κακή λειτουργία του δικαστικού συστήματος, η κρατική γραφειοκρατία, η έλλειψη κινήτρων, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος και η ανεπαρκής εκπαίδευση-κατάρτιση. 

Ένα βασικό σημείο των προτάσεων του ΙΝΕ είναι η άποψη πως η δημοσιονομική πολιτική οφείλει να υπηρετεί την εργασία αντί για τα επιχειρηματικά κέρδη.

Εδώ το άρθρο του μέλους της ΙΝΕ Κώστα Καλλωνιάτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών με τον τίτλο "Εναλλακτικό σχέδιο στην έκθεση Πισσαρίδη". 

Εδώ  η δεύτερη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για την περίοδο 2020-21, με θέμα «Eίναι η Έκθεση Πισσαρίδη μία πρόταση για το μέλλον; Συζητώντας για ένα εναλλακτικό, προοδευτικό σχέδιο βιωσιμότητας & κοινωνικής δικαιοσύνης», που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.

Στη συζήτηση φιλοξενήθηκαν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και Επιστημονική Διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ Bάλια Αρανίτου, ο Ιστορικός, Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Αντώνης Λιάκος, ο Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας του LSΕ Νίκος Μουζέλης και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην Υπουργός Γιώργος Σταθάκης. Συντονιστής ήταν ο Γενικός Διευθυντής του ΕΝΑ, Παναγιώτης Σκευοφύλαξ.

Ο πυρήνας αυτής της συζήτησης ήταν οι διαπιστώσεις των τεσσάρων εισηγητών, ότι δηλαδή α)πως από την έκθεση Πισσαρίδη είναι απούσες οι ανισότητες (Α.Λιάκος), β) ότι η έκθεση αυτή προκρίνει έναν αυταρχικό εκσυγχρονισμό, βασισμένο στους μηχανισμούς της αγοράς (Ν.Μουζέλης), γ) ότι πρόκειται για μια ιδεολογική έκθεση (Β.Αρανίτου) και δ) ότι δεν συλλαμβάνει την αλλαγή παραδείγματος που κινητοποίησαν οι διαδοχικές κρίσεις (Γ.Σταθάκης). 

Κι  εδώ  η παρέμβαση του "Παρατηρητηρίου του Κύκλου Ιδεών για την Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη" που αναρτήθηκε το καλοκαίρι του '20 και που η εκτίμησή της είναι ότι στα μεθοδολογικά και ουσιαστικά αυτά συμφραζόμενα η ενδιάμεση Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη μπορεί να ολοκληρωθεί και να συμβάλει σημαντικά στον αναγκαίο εθνικό σχεδιασμό.

Ακόμα και με προσοχή αν διαβάσεις την έκθεση και τα άρθρα, όπως και πολλά άλλα συναφή που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, είναι δύσκολο να σχηματίσεις μία καλά στοιχειοθετημένη γνώμη, μιας και οι εμπειρίες μας και οι γνώσεις δεν μας βοηθούν να κατανοήσουμε όλες τις επιλογές που αναφέρονται σε διάφορα πεδία και παίζουν σ'αυτές τις μελέτες και να δούμε καθαρά την προοπτική τους. Θα ήταν ευχής έργον αν ανεξάρτητοι μελετητές αποφασίσουν να εκλαϊκεύσουν τις βασικές προτάσεις αυτών των σχεδίων με συγκεκριμένα παραδείγματα και καλά στοιχειοθετημένες προβλέψεις/επιπτώσεις και κρίνουν τα σχέδια στο σύνολό τους, προτείνοντας παράλληλα εναλλακτικές θέσεις, είτε βελτιωτικές της έκθεσης είτε εναλλακτικές. 

Γι'αυτό που είμαι σίγουρος είναι πως λιγότεροι θα'ναι εκείνοι που θα θεωρήσουν ότι ο πιο εύκολος δρόμος για να βγούμε πιο σοφοί απ'αυτόν τον λαβύρινθο των προτάσεων και των αντιπροτάσεων είναι να εμπιστευτούμε τα ιδεολογήματά μας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 17:18
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση