Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 17:55

Καμιά φαντασία δήμαρχε, μόνο η «δειλία στην εξουσία»

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

mgl8Στο «κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα» μεταξύ τρόπων, μεθόδων, νοοτροπιών που συνέβαλλαν στην πτώχευση της χώρας, οδηγεί τον δήμο ο «Άλλος Δρόμος» του κ. Βρεττάκου.

Ακόμη και η αντίδραση του στα αιφνιδιαστικά ερωτήματα για τον τρόπο οικονομικής διαχείρισης που ασκεί (και ειδικά στις τεράστιες σε αριθμό «κατευθείαν αναθέσεις» που υπολογίζονται στο ποσόν των 900 χιλιάδων αθροιστικά και με τις οποίες θα ασχοληθούμε σε άλλη ανάρτηση) και τα οποία του τέθηκαν κατά την διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού του έτους 2021, δεν διέφερε ιδιαίτερα από αντιδράσεις προκατόχων του σε αντίστοιχες περιπτώσεις. «Δηλαδή με λέτε κλέφτη; Να το πείτε καθαρά…» ξέσπασε. Κι αμέσως μετά, «οι υπηρεσίες κάνουν τις απευθείας αναθέσεις», «οι υπηρεσίες κάνουν τις επιλογές συμβασιούχων», «τα μνημόνια φταίνε».

Ας τα πάρουμε με την σειρά κι ας ξεμπερδεύουμε στα γρήγορα με το ξέσπασμα, να λογικευτούν τα πνεύματα, να διερευνήσουμε τα αίτια. Δεν σας λέμε κλέφτη κύριε δήμαρχε, είναι βαριά κουβέντα...

Σας λέμε περιορισμένων δυνατοτήτων στην αγαθή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Και σεις απαντάτε «όχι εγώ, οι υπηρεσίες», μια απάντηση που δεν αρνείται το γεγονός, μεταθέτει την ευθύνη σε τρίτους, δυστυχώς για σας κατώτερης πολιτικής βαθμίδας (άλλο να κατηγορείς την Μέρκελ κι άλλο τον κύριο Γιώργο ή την κυρία Γιώτα της τάδε υπηρεσίας) επομένως επιβεβαιώνει την διαπίστωση των περιορισμένων δυνατοτήτων. Στην καλύτερη περίπτωση, αποδέχεστε την αδυναμία σας να κάνετε σωστά την δουλειά σας.

Είναι όμως έτσι;

Στην εύκολη δικαιολογία ότι κάποιοι άλλοι φταίνε, δεν διακρίνουμε ακριβώς την αλήθεια χωρίς να την αποκλείουμε, διακρίνουμε περισσότερο όμως μια διάθεση άρνησης να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Μια (πολιτική) δειλία να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Να διαπιστώσετε την λάθος μεθοδολογία, να δηλώσετε την κατάργηση της, έστω την δραστική μείωση της, την επαναφορά σας σε έναν δρόμο με τον οποίο θα «Αλλάξουμε την Πόλη». Το δικαίωμα σε κατευθείαν αναθέσεις δεν μπορεί να είναι κυρίως πιάτο στο τραπέζι διαχείρισης της πόλης. Δεν υπάρχει ούτε ένας διαγωνισμός με χρηματοδότη τον δήμο, που να πλησιάζει έστω το αθροιστικό ποσόν που επιμερίσατε σε κατευθείαν αναθέσεις, πολλές φορές με το ίδιο αντικείμενο. Πως είναι δυνατόν να νιώθετε καλά μ αυτή την κατάσταση;

Ας επανέλθουμε στην δικαιολογία σας. Είναι δυνατόν «οι υπηρεσίες» να φτάνουν μονίμως την τελευταία στιγμή και να ζητάνε είτε κάτι που τέλειωσε, είτε κάτι που ξέμεινε, είτε κάτι που ξεχάστηκε και να το θεωρείτε φυσιολογικό, να το αποδέχεστε χωρίς κουβέντα, να δίνετε εντολές για άμεση προμήθεια; Σας ικανοποιεί εσάς τον ίδιο να ακούτε τον εαυτό σας να λέει «ρωτήσαμε τρεις και διαλέξαμε τον καλύτερο»; Δημόσιο χρήμα διαχειρίζεστε.

Εμείς διακρίνουμε μια παιδικότητα στις δικαιολογίες, έναν εγωισμό στην αντίδραση, μιαν ευθυνοφοβία στην παραδοχή των πράξεων.

Έτσι δεν πάμε πουθενά, ότι δρόμο κι αν πάρουμε…

ΥΓ Άσχετο. Στην προηγούμενη ανάρτησή μου για τον «μνημονιακό προϋπολογισμό» ( εδώ ξένισε κάποιους φίλους η φωτογραφία που την συνόδευε. (Ευτυχώς, μόνο η φωτογραφία ξένισε!).

Δεν ήταν άσχετη. Το σύνολο των εσόδων του δήμου προέρχεται από φόρους. Είτε δικούς του είτε της κυβέρνησης που μεταβιβάζονται σ αυτόν. Δεν υπάρχει ούτε ένα έσοδο –κάτι ψιλά μόνο από ενοίκια και φυσικά το ποσοστό που εισπράττει από τις δραστηριότητες της cosco κι αυτό κυβερνητική προσφορά- που να προέρχεται από τις σχέσεις, την αλληλοεπίδραση του δήμου με ιδιώτες. Αλλά θα τα πούμε άλλη στιγμή αυτά.

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 17-12-2020 22:35
Παραθέτοντας Ιγνατιάδης Λάκης:
Δε θα βοηθούσε να κρίνουμε καλύτερα την επιλογή των απ'ευθείας αναθέσεων της δημοτικής αρχής αν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις με τα προηγούμενα έτη και ως απόλυτο μέγεθος, που φέτος είναι γύρω στις 900χιλ., και ως ποσοστό του συνολικού ποσού που διέθεσε η δημ.αρχή για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν με δικούς της πόρους;

το ψάξιμο που "έδωσε" τα 900χιλ σε απευθείας αναθέσεις ήταν επίπονο. Μη ξεχνάς ότι μιλάμε για εθελοντές, δηλαδή για ανθρώπους που διέθεσαν από τον ελεύθερο χρόνο τους για να ψάχνουν την Διαύγεια (και όχι από πληροφορίες κάποιου καλού ανθρώπου-ρουφιάνου κατά τον δήμαρχο). Και η "φαεινή" προήλθε μετά την αποκάλυψη για την εργολαβία στο πράσινο που εκτέλεσαν εργαζόμενοι στον δήμο και την απορία "ρε συ τι γίνεται στο δήμο;". Ίσως τα στοιχεία που και συ αναρωτιέσαι να τα έχει ήδη η δημοτική αρχή κι αν δεν τα έχει της είναι πολύ εύκολο να "διατάξει" την συλλογή τους. Στο δεύτερο ερώτημα, εννοείς έργα που έγιναν με διαγωνισμούς που πληρώνονταν από τα ίδια έσοδα του δήμου ώστε να συγκριθούν με τις απευθείας αναθέσεις; Αυτό είναι μάλλον πιο εύκολο να ψαχτεί. Ίσως να μην υπάρχει κανείς λέω προκαταβολικά.
Παράθεση
0 # Ιγνατιάδης Λάκης 17-12-2020 16:33
Δε θα βοηθούσε να κρίνουμε καλύτερα την επιλογή των απ'ευθείας αναθέσεων της δημοτικής αρχής αν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις με τα προηγούμενα έτη και ως απόλυτο μέγεθος, που φέτος είναι γύρω στις 900χιλ., και ως ποσοστό του συνολικού ποσού που διέθεσε η δημ.αρχή για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν με δικούς της πόρους;
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση