Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 20:13

Πως στη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης "άδειασε" το ΥΠΕΞ – Η αθέατη ζημιά

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

slpr21Για τους αναγνώστες του SLpress.gr η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία μόνο έκπληξη δεν ήταν. Στις 27 Νοεμβρίου δημοσίευσα αποκλειστικό το ρεπορτάζ "Τι είπαν για Τουρκία οι ΥΠΕΞ της ΕΕ – Ο ελιγμός Γερμανίας και Ισπανίας". Στις 2 Δεκεμβρίου δημοσίευσα δεύτερο αποκλειστικό ρεπορτάζ "Μας ετοιμάζουν ψυχρολουσία στη Σύνοδο Κορυφής – Όλο το παρασκήνιο". Τέλος, στις 9 Δεκεμβρίου, δημοσίευσα το τρίτο αποκλειστικό ρεπορτάζ "Σύνοδος Κορυφής: Η άγνωστη συνάντηση των Βρυξελλών – Όλο το διπλωματικό παρασκήνιο".

Αναφέρω όλα τα παραπάνω όχι για να "ευλογήσουμε τα γένια μας", αλλά για να δείξω ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κινήθηκε στις ράγες που είχαν στρώσει από κοινού το Βερολίνο και το δίδυμο Μισέλ-Μπορέλ, με τις ευλογίες της Μαδρίτης και της Ρώμης. Αν και όλα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν απολύτως ότι η Τουρκία είναι παραβάτης και επιδίδεται σε επιθετική ρητορική, περιορίσθηκαν –όπως είχα προβλέψει με βάση τα παραπάνω ρεπορτάζ– σε ανώδυνα μέτρα.

 Πριν αναφερθώ στις κυρώσεις-χάδι, είναι απαραίτητο να υπογραμμισθεί μία κραυγαλέα παλινωδία της ελληνικής διπλωματίας. Πριν από μερικές ημέρες –όπως είχα αποκαλύψει στα προαναφερθέντα ρεπορτάζ– ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δεμίρης είχε με εντολή του υπουργού δώσει εντολή στους Έλληνες πρεσβευτές στα κράτη-μέλη να προβούν σε διάβημα με σκοπό να παρουσιάσουν τις θέσεις της Αθήνας εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Στο τετρασέλιδο με τις οδηγίες –μεταξύ των άλλων– αναφερόταν ότι η Αθήνα δεν θα δεχθεί τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, για την οποία είχε συμφωνήσει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Αναφερόταν συγκεκριμένα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα προχωρούσε σε αποκλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών της. Δεδομένου ότι αυτό δεν συνέβη, η ελληνική συναίνεση έχει αρθεί.

Αυτό πήγαν οι Έλληνες πρεσβευτές και είπαν στα υπουργεία Εξωτερικών των κρατών-μελών. Και τι συνέβη; Ο Μητσοτάκης συμφώνησε στη Σύνοδο και πάλι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει εντολή στο δίδυμο Μισέλ-Μπορέλ να διοργανώσουν την πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο! Όπως μας είπε διπλωματική πηγή, η ζημιά είναι μεγάλη.

 

Ο πρωθυπουργός "αδειάζει" το ΥΠΕΞ

Ο πρωθυπουργός "άδειασε" την ελληνική διπλωματική υπηρεσία, καθιστώντας την εκ των πραγμάτων αναξιόπιστη. Αυτό όχι μόνο στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων, που άκουγαν τα εντελώς αντίθετα από τους Έλληνες πρεσβευτές, αλλά και στα μάτια κρατών της περιοχής, με τα οποία η Ελλάδα έχει αναπτύξει ειδικές σχέσεις συνεργασίας, όπως η Αίγυπτος, τα Εμιράτα, η Ιορδανία και το Ισραήλ. Κατά την ίδια πηγή, τα κράτη αυτά, από κοινού με την Ελλάδα, προσανατολίζονταν να μποϊκοτάρουν την πολυμερή διάσκεψη, που προωθεί το Βερολίνου μέσω της ΕΕ.

Όπως έχει ρητά ειπωθεί από τους εμπνευστές της, η διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο θα είναι μία πολιτική διάσκεψη, η οποία έχει δεδηλωμένο σκοπό να λάβει αποφάσεις για να επιλύσει προβλήματα της περιοχής. Όπως ρητά αναφέρεται στις οδηγίες του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών προς τους Έλληνες πρεσβευτές, η άρνηση της Αθήνας να αποδεχθεί τη σύγκληση αυτής της διάσκεψης προκύπτει και από το γεγονός ότι η νόμιμη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ θα τεθεί σε αμφισβήτηση για να μπει στο τραπέζι μαζί με το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης.

Ο Μητσοτάκης επαίρεται επειδή το ελληνοτουρκικό πρόβλημα έχει μετατραπεί σε ευρωτουρκικό πρόβλημα. Αυτό που δείχνει να μην κατανοεί είναι ότι από τη στιγμή που η Αθήνα εμμέσως πλην σαφώς αναθέτει στην ΕΕ να λύσει το πρόβλημα, αυτή θα το λύσει σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα κι όχι σύμφωνα με τα ελληνικά. Αυτό το έχει ήδη πει καθαρά ο Μπορέλ.

Και βεβαίως δεν χρειάζονται επιχειρήματα για να πεισθεί ο καλόπιστος αναγνώστης ότι εν προκειμένω τα ευρωπαϊκά συμφέροντα (έτσι όπως επισήμως πλέον ορίζονται) όχι μόνο δεν ταυτίζονται, αλλά ούτε καν συγκλίνουν με τα ελληνικά. Γιατί εάν συνέκλιναν δεν θα είχαμε μετά από τόσους μήνες κωλυσιεργίας, υπεκφυγών και αναβολών την απόφαση που έχουμε από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ένα βήμα τη φορά ή η μπάλα στην κερκίδα!

Πατώντας  slpress.gr  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο του Σταύρου Λυγερού που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα στις 11.12.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 20:22
Φώτης  Νυχτολέας

Τελευταία άρθρα από τον/την Φώτης Νυχτολέας

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση