Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013 16:55

Έκθεση βιβλίου στο Πασαλιμάνι

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αν δεν έχετε μέχρι τώρα κατεβεί για μία βόλτα στο Πασαλιμάνι, μία ευκαιρία σας παρουσιάζετε τώρα, με αφορμή την καθιερωμένη εκδήλωση βιβλίου που οργανώνεται εκεί κάθε χρόνο. Που ακριβώς; Εκεί που είναι ο παραλιακός, ας πούμε πεζόδρομος, που φέρνει ένα γύρω αυτό το τραγουδισμένο φυσικό λιμανάκι.

 

Φυσικά μην ονειρεύεστε την άμεση επαφή με τη θάλασσα. Κότερα και βαρκούλες, γιότ και καϊκάκια είναι αυτά που απαγορεύουν να έχετε την αίσθηση της θάλασσας. Αλλά με μια δόση φαντασίας και ίσως από κάποιες κατάλληλες θέσεις - που οι καλύτερες είναι πιασμένες από τα μεζεδοπωλεία και τα καφέ μπαρ - μια τζούρα θάλασσας θα την πάρετε.

Τώρα, εκεί θα δείτε και τις άσπρες σκηνές των βιβλιοπωλείων και των εκδοτικών οίκων. Χιλιάδες βιβλία θα σας κοιτάζουν και θα σας προκαλούν να τα ξεφυλλίσετε μήπως και αγοράσετε κάποια απ'αυτά. Εξ άλλου σιγά σιγά μπαίνουμε και στο καλοκαίρι. Περίοδος όπου αρκετοί Έλληνες κάτι παθαίνουν και ξαφνικά χώνονται/χάνονται μέσα σε διάφορα βιβλία. Ελαφριά, βαριά, συνηθισμένα, πρωτότυπα, κλασσικά, μοντέρνα, της συνταγής και του πειραματισμού, της ζωής και της φαντασίας, όλο και κάποια βιβλία, από αυτά που κατά χιλιάδες κυκλοφορούν στο εμπόριο, θα είναι σαν να έχουν γραφτεί ειδικά για την περίπτωσή σας και την περίστασή σας. Για να μάθετε όμως ποια πρέπει να το ψάξετε, ψάχνοντας παράλληλα και τον εαυτό σας, αν αυτήν την εποχή έχετε αυτήν την πολυτέλεια. Αν δοκιμάσετε λοιπόν, να ταξιδέψετε με ένα βιβλίο, ίσως συναντήσετε θραύσματα του εαυτού σας και των αγαπημένων σας να σας κοιτάζουν με απορία, με ειρωνεία, αλλά ενίοτε και με ειλικρινή συμπάθεια. Και ίσως αυτές οι συναντήσεις σας χαρίσουν έναν αναπάντεχο πλούτο και μία διάθεση γεφυρώματος με άλλα και άλλους έξω από τα κάδρα σας και απ'τις τροχιές σας. Συνήθως, απ'ότι ακούγεται, απ'αυτά τα ανοίγματα ένα μυστήριο φως αναβλύζει από τα σωθικά μας που γίνεται ορατό σε όλο το σώμα μας, πέρα από την ευχαρίστηση της ανάγνωσης. Έτσι λένε αυτοί που το έχουν πάθει. Αν θέλετε τους πιστεύετε, αλλά μάλλον δεν ισχύει για όλους. Κάποιοι είναι άτυχοι και δεν προκύπτει το κατάλληλο ραντεβού με τα βιβλία τους και κάποιοι άλλοι δεν υπάρχουν σ'αυτό σ'αυτό το σύμπαν των λέξεων. Ίσως μετά από χρόνια εμφανιστούν κι αυτοί σε κάποιες ιστορίες και σκέψεις μεταγενέστερων συγγραφέων που θα τους μοιάζουν ή θα τους γοητεύουν.

Η έκθεση βιβλίου, που χρόνια προσπαθεί φιλότιμα να γίνει και κάτι σαν γιορτή, ξεκινάει σήμερα Παρασκευή 14/6 και τελειώνει την Κυριακή 30/6. Κάθε μέρα θα είναι ανοιχτές οι σκηνές από τις 7μ.μ έως τις 11μ.μ.  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 13:52
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση