Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 14:29

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα ανοίξει και πάλι τον Σταθμό Λαρίσης στον Πειραιά

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

stathmosΟ εμβληματικός σταθμός των πρώην ΣΕΚ, ο λεγόμενος σταθμός Λαρίσης του Πειραιά, που βρίσκεται απέναντι από το Ναό του Αγ. Διονυσίου θα ξαναλειτουργήσει.

Το εμβληματικό κτήριο  που έχει τη δική του πονεμένη ιστορία γιατί χρησιμοποιήθηκε σαν αρχηγείο των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στον Πειραιά και μάλιστα από εκεί ξεκίνησαν οι Εβραίοι του Λεκανοπεδίου της Αττικής για να μεταφερθούν στα κρεματόρια του Άουσβιτς, θα λειτουργήσει και πάλι ως σιδηροδρομικός σταθμός τα επόμενα χρόνια.

Το κτίριο το είχε παραχωρήσει στα τέλη του 2010 ο τότε ΟΣΕ για χρήση στο Δήμο Πειραιά μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο και μάλιστα είχαν γίνει δυο-τρεις πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι του 2011.  

Έκτοτε, επειδή δεν υπήρχαν οι απαιτούμενοι οικονομικοί  πόροι το κτήριο είχε εγκαταλειφθεί και ερείπωνε. Μάλιστα κατά καιρούς στέγαζε περιθωριακούς ή Ρομά.

Σύμφωνα όμως με τελευταίες πληροφορίες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ειδοποίησε τον Δήμο του Πειραιά ότι στους επόμενους μήνες θα ξαναπάρει το κτήριο, διότι προτίθεται να επαναλειτουργήσει τη γραμμή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα. Δηλαδή τα τραίνα δεν θα ξεκινάνε από την Αθήνα, αλλά από τον Πειραιά.

Στο πλαίσιο αυτό η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σχεδιάζει να ανακαινίσει και να αναβαθμίσει τις σιδηροτροχιές από το χώρο του σταθμού Πειραιά μέχρι το χώρο του σταθμού των Αθηνών.

Σύμφωνα με την προοπτική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο σταθμός θα αναπαλαιωθεί, θα εκσυγχρονιστεί και θα λειτουργήσει στα σημερινά πρότυπα των μεγάλων σταθμών της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η αλλαγή της στάσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που από εκεί που ήθελε… να ξεφορτωθεί το κτήριο, τώρα το παίρνει πίσω και θέλει να το αξιοποιήσει, οφείλεται στην προοπτική που ανοίγει η επέκταση και η αναδιοργάνωση του λιμανιού του Πειραιά.

Οι ιθύνοντες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πιστεύουν ότι με την κίνηση που θα δημιουργηθεί στο λιμάνι θα υπάρχει ενδιαφέρον για τη λειτουργία μιας σιδηροδρομικής γραμμής που θα τους συνδέει με τη Βόρεια Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πηγή:  kanaliena  

Σ.Δ: Έχουμε ως Σταγόνα πολλές φορές πει ότι είναι ντροπή που δεν έχουν τιμηθεί σ'αυτή τη χώρα όπως τους αξίζει οι ρεμπέτες έναν αιώνα μετά την εμφάνισή τους λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικότατο ρόλο που έπαιξαν στη δημιουργία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Γι'αυτήν την έλλειψη ιδιαίτερη ευθύνη φέρουν οι δήμαρχοι της Δραπετσώνας και του Πειραιά, που στις δικές τους γειτονιές πρωτοεμφανίστηκε και άνθισε αυτό το τραγούδι.

Ο Σταθμός Λαρίσης είναι κατά την γνώμη μας το ιδανικότερο κτίσμα στην καλύτερη δυνατή θέση για να φτιαχτεί ένα μουσείο αφιερωμένο στο ρεμπέτικο τραγούδι. Αν τώρα όντως ξαναλειτουργήσει η Τραινοσέτ το σταθμό αυτόν τότε μια ακόμα πολιτιστική ευκαιρία χάθηκε. Αν όμως οι εκλεγμένοι άρχοντες σ'αυτούς τους δύο δήμους έχουν μία επίγνωση της μεγάλης αυτής απουσίας ας φροντίσουν να δημιουργήσουν αυτό το μουσείο κάπου αλλού για να πάψουμε επιτέλους να είμαστε η μοναδική περίπτωση σε όλον τον κόσμο που δεν έχουμε τιμήσει εκείνους τους ανθρώπους που με τα υπέροχα τραγούδια τους εξέφρασαν ένα τρόπο ζωής που στο περιθώριο που τους είχαν εξορίσει έφτιαχνε τον παράδεισό τους.

Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά  του Μάρκου Βαμβακάρη ( 1937)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 23:09

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση