Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 16:41

Η κριτικός λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά συνεντευξιαζόμενη με αφορμή το βιβλίο της «Ελληνική πεζογραφία 1974-2010 − Το μέτρο και τα σταθμά»

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

kotzia3Στον πυρήνα της ανάγνωσης ενός βιβλίου, υποστηρίζω πως ο αναγνώστης του είναι το Α, το βιβλίο τα 22 ενδιάμεσα γράμματα και το Ω είναι ο/η κριτικός. Όπως για όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες έτσι και σ'αυτόν τον τομέα υπάρχουν καλοί, μέτριοι και κακοί κριτικοί. Αυτοί που θεωρώ καλούς και που τους διαβάζω όποτε τύχει, πάντοτε λίγο ή πολύ με έχουν βοηθήσει να δω πλευρές του βιβλίου που δεν τις αντιλήφθηκα και να μετρήσω με το ζύγι κριτηρίων της κριτικής τους διάφορους παράγοντες που διαμορφώνουν το έργο. Πάντα με επηρεάζουν οι καλοί μου, αλλά όχι ως το σημείο να μου αλλάξουν αυτό που ένιωσα διαβάζοντας ένα βιβλίο. Αν ας πούμε βαρέθηκα, η κακή γνώμη μου δεν θα αλλάξει όσα εγκώμια κι αν γράψουν γι'αυτό. Κι αν ένα βιβλίο με συνεπήρε ποτέ δεν με έχει γειώσει η επικριτική γνώμη τους. Ακόμα όμως κι αν συμπίπτουν οι γνώμες μας αρκετές φορές οι λόγοι διαφέρουν. 

Μία που θεωρώ καλή είναι η Ελισάβετ Κοτζιά. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Ελληνική πεζογραφία 1974-2010 − Το μέτρο και τα σταθμά» (εκδ. Πόλις). Με αφορμή αυτό το βιβλίο έδωσε δύο συνεντεύξεις.

Την μία την παραχώρησε στην Έλενα Χουζούρη που αναρτήθηκε στο bookpress με τον τίτλο "Ελισάβετ Κοτζιά: «Η πεζογραφία της κρίσης ήρθε να επικυρώσει όσα ήταν ήδη γνωστά»  εδώ  και την άλλη στον Ηλία Μαγκλίνη που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή  με τον τίτλο "Λογοτεχνία και ανάγνωση, εγχείρημα πολυδιάστατο" εδώ   

Όσοι βιβλιόφιλοι τις διαβάσουν πιστεύω ότι κάποιες ενδιαφέρουσες σκέψεις θα κάνουν.

Εδώ  η ανάρτηση στη Βιβλιονέτ για τη ζωή και το έργο της κας. Κοτζιά.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 06:56
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση