Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013 16:31

Ο 29χρονος καταζητούμενος Σνόουντεν και ο χρονικός μανδύας αορατότητας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

-          Προτείνουμε να φτιάξουμε μια υπηρεσία που θα μπορεί να αποθηκεύει στους υπολογιστές της το σύνολο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών της ανθρωπότητας για τα επόμενα εκατό χρόνια. Ποια είναι η δική σας γνώμη;

-          Να σας κάνω μία ερώτηση;  Τι εννοείτε λέγοντας ηλεκτρονικές επικοινωνίες;

 

 -          Ότι καταλαβαίνει ο μέσος άνθρωπος. Δηλαδή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνομιλίες Skype, αναζητήσεις google, yahoo και βίντεο από το youtube, τα πάντα από το facebook, το twitter, κινήσεις τραπεζικών καταθέσεων, τηλεφωνικές επικοινωνίες από κινητά, όλα.

-          Και πως θα το πετύχετε αυτό;

-          Έχοντας άμεση πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες εταιρίες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, με δορυφόρους και με κεραίες υψηλής απόδοσης, καθώς και με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών των συμμάχων μας. Για να καταλάβετε, είμαστε πολύ κοντά στο να μπορούμε να καταγράφουμε για πάντα κάθε πληροφορία που δημιουργεί ο άνθρωπος. Να σκεφτείτε πως οι υπολογιστές που έχουμε εν λειτουργία αυτή τη στιγμή, μπορούν να αποθηκεύσουν  όγκο δεδομένων τουλάχιστον 5δις gigabytes.

-          Και για ποιο λόγο θέλετε να δημιουργήσετε αυτήν την υπηρεσία;

-          Μα φυσικά, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Γιατί άλλο φαντάζεστε εσείς;

-          Τι να σας πως. Εμείς δεν έχουμε εξωτερικούς τρομοκράτες όπως εσείς. Επιπλέον αυτά τα πράγματα που προτείνετε δεν μου ταιριάζουν. Αυτό που θα συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι να χώνεται όλο και πιο πολύ τη μύτη σας στην ιδιωτική μας ζωή. Στην ουσία και με τον καιρό θα εξελιχθεί σε έναν ανεξέλεχτο μηχανισμό που θα μπορεί να βάζει στο στόχο όποιον επιθυμεί, εχθρούς και συμμάχους, ανώνυμους κι επώνυμους, αφού θα μπορεί σχεδόν αυθαίρετα να εξετάζει και να χρησιμοποιεί όποια δεδομένα θα επιλέγετε. Το τι παιχνίδια μπορούν να παιχθούν από εκεί και πέρα, είναι γνωστό από την Ιστορία, πως ούτε η πιο αχαλίνωτη φαντασία δεν αρκεί για να τα συλλάβει. Το προσωνύμιο σκοτεινή που αποδίδουν σε τέτοιες υπηρεσίες, νομίζω πως δεν είναι τυχαίο. Όσο για το πρόβλημα που έχετε με την τρομοκρατία, μήπως θα έπρεπε η πολιτική σας να τείνει χείρα βοηθείας στον υπόλοιπο κόσμο κι όχι να δημιουργείτε συνεχώς εχθρούς με τις κάθε είδους επεμβάσεις και τους πολέμους σας; Επιπλέον, σε τέτοιες άγριες ιστορίες παρακολούθησης πάντα θεωρώ απαραίτητη την πολιτική και δικαστική επικυριαρχία. Σε αυτά τα επικίνδυνα θέματα, με κάποιους τρόπους, πρέπει η κοινωνία να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει και τους μηχανισμούς για να ελέγχει. Όπως μάλλον θα καταλάβατε, απαντάω όχι.

 

Η υπηρεσία αυτή, που τελικά ξεκίνησε το 2001 μετά την τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκαν οι ΗΠΑ από την Αλ Κάϊντα και ολοκληρώθηκε το 2007 από τον πρόεδρο Μπους, ονομάστηκε NSA ( Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών), απασχολεί 40.000 υπαλλήλους και οι εγκαταστάσεις της είναι στη Γιούτα.

Φυσικά ποτέ δεν ρωτήθηκε ο αμερικανικός λαός για την δημιουργία, τη δομή, τη λειτουργία, τους κανόνες, τη νομοθεσία και όλα τα σχετικά που αφορούν μια τέτοια υπηρεσία. Ο Ομπάμα, ενώ αρχικά ήταν εναντίον της, τώρα την υπερασπίζεται δημόσια. Κάποια γκάλοπ που έγιναν πρόσφατα δείχνουν πως πάνω από τους μισούς Αμερικανούς είναι υπέρ της ύπαρξης αυτής της υπηρεσίας. Η ισχυρή αυτή τάση ίσως οδηγήσει πάλι όσους ανησυχούν από τη δράση της, σε παλαιότερους τρόπους επικοινωνίας. Ξέρετε, περιστέρια, καπνούς, γράμματα και πιο πολύ στις δια ζώσης συνευρέσεις.

Πάντως και μιλώντας πιο πολύ εκ πείρας, κοντεύει να μου γίνει βεβαιότητα πως πολλοί άνθρωποι δεν νοιώθουν κάποιου είδους ενόχληση από την «εισβολή» τρίτων στα προσωπικά τους δεδομένα και από την παρακολούθηση, ακόμα και εν γνώσει τους, της ιδιωτικής τους ζωής. Ίσως να έχουν συμφιλιωθεί με αυτό το δεδομένο ή πιθανόν στις κοινωνίες μας να έχουν ξεθωριάσει τα όρια ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια σφαίρα. Αν μάλιστα οι ενεργούντες τις παρακολουθήσεις επικαλεσθούν και λόγους εθνικής ασφαλείας, τότε πολλοί πολίτες είναι έτοιμοι να συναινέσουν μετά χαράς.

Το θέμα της NSA έχει απασχολήσει αρκετές φορές τον τύπο και την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Κάθε φορά όμως διαψεύδονταν αρμοδίως ότι λειτουργούσε σχεδόν ανεξέλεγκτα αυτό το εκτεταμένο πρόγραμμα παρακολούθησης, που είναι γνωστό με το όνομα «Πρίσμα». Το αποκάλυψε όμως δημόσια και με στοιχεία ένας πρώην υπάλληλος της CIA. Έντουαρντ Σνόουντεν ονομάζεται ο  29χρονος  Αμερικανός που δήλωσε πως δεν μπορεί να ζει σε μια κοινωνία που σαν χταπόδι την έχει πιάσει στα πλοκάμια του αυτό το τεράστιο κύκλωμα υποκλοπών και γι’αυτό το δημοσιοποίησε.

Επί του παρόντος ο Σνόουντεν έχει ξεφύγει από τη CIA. Πηγές αναφέρουν πως είναι κρυμμένος στο Χόνγκ Κόνγκ, διαπραγματεύεται να ζητήσει άσυλο στην Ισλανδία, μια χώρα που δίνει μεγάλη αξία στην ελευθερία της πληροφόρησης. Ή στην Ελλάδα, όπως μεταδίδουν οι κακές γλώσσες, για να δοκιμάσει τα όρια αντοχής της τρικομματικής μας κυβέρνησης. Άλλες πηγές πάλι, ισχυρίζονται πως βρίσκεται σε επαφές και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους. Αυτό που είναι δεδομένο είναι πως η δικαιοσύνη των ΗΠΑ τον καταζητεί για «τέλεση εγκληματικής ενέργειας». Αν αυτό είναι εγκληματική ενέργεια, τότε οι ημιπαράνομες παρακολουθήσεις από τη NSA, των ιδιωτικών ζωών, εν δυνάμει όλων των γήινων, τι είναι; Η αλήθεια αναμφίβολα είναι πως ο νέος αυτός έβαλε το κεφαλάκι του πάνω στον πάγκο του χασάπη, για έναν ανώτερο, κατά τη γνώμη μας, σκοπό. Γι'αυτό ευχόμαστε να τον βοηθήσουν όσοι μπορούν και νάχει καλή τύχη. Υπό σκέψη είναι η υπόθεση, αν τελικά τέτοιες αποκαλύψεις προκαλούν τον επιδιωκόμενο στόχο τους, ή αν οι μυστικές υπηρεσίες εν δυνάμει αυτονομούνται όλο και πιο πολύ από τις πολιτικές αρχές και γίνονται πιο άνετες στην χρήση παράνομων μέσων για να πετυχαίνουν τους σκοπούς τους.

Αυτό που προκαλεί η δράση της NSA είναι σε άλλους ένας φόβος για το μέλλον της ανθρωπότητας, σε στυλ η επιβεβαίωση του Μεγάλου Αδελφού και σε άλλους δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας που, εν ονόματί τους, κάποιοι επαγρυπνούν. Το θέμα που συνήθως μένει στη σκιά από τέτοιου είδους συζητήσεις είναι η τεχνολογία αυτή καθ’εαυτή, που δίνει τη δυνατότητα για ενέργειες που αγγίζουν τα όρια της ύβρις. Υπάρχουν και χειρότερα; Ναι, γιατί είναι κοινός τόπος η ιδέα ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν είναι δυνατόν να έχει όρια. Οι τελευταίες δεκαετίες φαίνεται να επαληθεύουν μια τέτοια οπτική, όπου και πολλές νέες τεχνολογίες εμφανίστηκαν, σε πλατιά μάλιστα κλίμακα, αλλά και με μεγάλη ταχύτητα. Γι’αυτό εύκολα γίνεται μία ταύτιση του μέλλοντος με την τεχνολογική πρόοδο κι ένα προβάδισμα που αποκτούν στο παρόν οι κάτοχοι των πιο εξελιγμένων συσκευών είναι σχεδόν αυτονόητο. Σε πολλές συζητήσεις η τεχνολογία συνήθως θεωρείται ένοχη για πλευρές του ζοφερού παρόντος μας και για την χρήση που εν δυνάμει και από τη φύση της οδηγεί, ιδιαίτερα κύκλους της εξουσίας. Αλλά υπάρχει και ένας ισχυρός αντίλογος όπου ισχυρίζεται πως η τεχνολογία ούτε ένοχη είναι ούτε αθώα. Από εμάς τους ανθρώπους εξαρτάται προς τα πού θα κλίνει η ζυγαριά κι αν χάριν αυτής θα προοδεύσουμε και θα έρθουμε πιο κοντά, μιας κι έχει την ικανότητα να καταργεί τον χωρόχρονο και να μας δίνει ταχύτητα και δύναμη. Υπάρχουν σίγουρα όρια σ’αυτήν τη θέση. Λόγου χάρη, το να βλέπεις τηλεόραση - που από τη στιγμή που υπάρχει η συσκευή αυτόματα αναγορεύεται μέλος της οικογένειας επί 24 ώρου βάσεως - σε αποκόβει, έστω και μια σταλιά, από τους πλησίον σου. Και αυτή η προτεραιότητα στην εικονική πραγματικότητα, δεν φτωχαίνει την ύπαρξή μας δεν συντείνει στην αποξήρανση των δεσμών μας; Πέρα από αυτές τις αντιθέσεις, στις δικές μας ιεραρχημένες κοινωνίες είναι πολύ φυσικό κάθε φορά να επωφελούνται περισσότερο από τις νέες εφευρέσεις, όπως και από κάθε αλλαγή, οι λεγόμενες προνομιούχες τάξεις. Αυτές έχουν το χρήμα, το στόχο, το χρόνο τις διασυνδέσεις και τα μέσα για να κερδίζουν κάθε είδους πόντους απ’αυτήν.

Να δούμε τώρα ποιοι θα επωφεληθούν από τον «αόρατο μανδύα». Αν έχω καταλάβει καλά ο αόρατος μανδύας – που για να λέμε την αλήθεια με ξάφνιασε - είναι μια νέα συσκευή που έχει τη δυνατότητα να εξαφανίζει ηλεκτρονικά γεγονότα. Με έναν επιστημονικό τρόπο καταφέρνει να κάνει αόρατα κάποια φωτόνια και ενώ η πληροφορία θα φθάνει στο παραλήπτη θα είναι σαν να μην έχει υπάρξει ποτέ για όλους τους άλλους. Αυτός ο αόρατος μανδύας εκτιμώ πως θα είναι χρήσιμος σε όλους. Στις εξουσίες, για να κρύβουν την μυστική τους διπλωματία και τις βρωμιές τους. Στους ισχυρούς, για να εξαφανίζουν τα ίχνη από τις κινήσεις τους και τις ύποπτες δοσοληψίες τους. Στους παράνομους κάσης φύσεως, για να επικοινωνούν δίχως να γίνονται αντιληπτοί από τις ευσυνείδητες αστυνομίες και τους διώκτες τους. Στους τρομοκράτες, για να προετοιμάζουν με άκρα μυστικότητα το επόμενο έγκλημά τους. Σε εκείνους τους πολίτες, που δεν  θέλουν τρίτους να ιδιοποιούνται στοιχεία της προσωπικής τους ζωής. Αλλά δεν είναι φανερό πως αυτοί που ορέγονται να έχουν λυμένα τα χέρια τους, δηλαδή οι άρρωστοι για ανεξέλεγκτη δύναμη και υπερκέρδη, θα κερδίσουν τους πιο πολλούς πόντους από τον αόρατο μανδύα; Γιατί οι άλλοι, αυτοί που εμπνέονται από τις ανοιχτές, δίκαιες και δημοκρατικές κοινωνίες, δεν έχουν και πολύ σοβαρούς λόγους να επιθυμούν να κρύβονται στα σκοτάδια και να κάνουν παιχνίδια μακριά από τα μάτια της κοινωνίας. Έτσι δεν είναι;  

Στην Ναυτεμπορική εντοπίσαμε ένα εκλαϊκευμένο άρθρο γι'αυτόν τον χρονικό μανδύα αοροτότητας. Πατώντας  εδώ θα μπορείτε να το διαβάσετε. Έχει ενδιαφέρον. Κατά κάποιον τρόπο παίρνουμε μια μυρωδιά από το μέλλον που ήδη είναι δίπλα μας και μας τρομάζει;

Υ.Γ. Στις 1 Αυγούστου η Μόσχα χορήγησε επίσημη είσοδο στην Ρωσία και προσωρινή άδεια παραμονής για ένα χρόνο στον Σνόουντεν.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013 19:19
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση