Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020 10:32

Τα τρομερά παιδιά του Μπλέτσλεϊ Πάρκ

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

pdellaportasΟ Β’ παγκόσμιος πόλεμος βρίσκεται στο απόγειο του. Τα γερμανικά υποβρύχια βυθίζουν στον Ατλαντικό τα πλοία με την Αμερικανική βοήθεια που ερχόταν στην Ευρώπη. Οι πληροφορίες στα υποβρύχια στέλνονται από τους Γερμανούς κωδικοποιημένες με την κρυπτογραφική συσκευή Enigma.
Στο Μπλέτσλεϊ Παρκ (Bletchley Park), κέντρο της Βρετανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας, η ομάδα των ταλαντούχων επιστημόνων από διάφορες ειδικότητες, με προϊστάμενο τον Άλαν Τούρινγκ, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την συσκευή Enigma.

Μαζί με τους ειδικούς στο Μπλέτσλεϊ Παρκ εργάστηκαν, σε 24ωρη βάρδια, περίπου 12.000 άτομα, εξ ών το 80% ήταν γυναίκες. Προσωπικό από τα Βρετανικά Ταχυδρομεία, τεχνικοί της τηλεφωνίας και της τηλεγραφίας, χειριστές του κώδικα Μορς, μαθηματικοί, κρυπταναλυτές, γλωσσολόγοι, τεχνικοί ασυρμάτου, ηλεκτρολόγοι, αλλά και πρωταθλητές στο σκάκι, ειδικοί επί των σταυρολέξων, γλωσσομαθείς σε περισσότερες των δύο γλωσσών (αγγλικών και γερμανικών).
Στην ομιλία του «Turing καλεί Bayes», ο μαθηματικός και καθηγητής στατιστικής Πέτρος Δελλαπόρτας περιγράφει την μηχανή Εnigma και τις μεθόδους που ο Άλαν Τούρινγκ και η ομάδα του χρησιμοποίησε για να λύσει το πρόβλημα της αποκωδικοποίησης της μηχανής.
Φόρος τιμής σε αυτούς που έφεραν το τέλος του πολέμου δύο χρόνια νωρίτερα, έμειναν στην αφάνεια και το έργο τους αναγνωρίστηκε πολύ αργότερα.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020 10:42
Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

Τελευταία άρθρα από τον/την Σάκης Σιδηρόπουλος

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση