Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2020 15:40

Για την 1η ζωντανή μετάδοση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου Δραπετσώνας, που συνέβη στις 6.11.20

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dimker25Έγινε επιτέλους η πρώτη ζωντανή μετάδοση μέσα στον 21ο αιώνα του 21ου Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου Δραπετσώνας που διεξήχθη δια τηλεδιάσκεψης στις 6.11 και αυτό αποτελεί μία καλή αρχή, μια καλή είδηση, έστω και αν είχαμε μία ωριαία περίπου καθυστέρηση. Φαντάζομαι ότι σιγά σιγά θα βελτιωθεί τεχνικά αυτός ο τρόπος και θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  Η γνώμη μας είναι πως αυτή η κατάκτηση μπορεί να βοηθήσει στο να έρχονται σε επαφή με τα τεκταινόμενα στα δημοτικά συμβούλια και ακόμα να συμμετέχουν με ερωτήσεις όσοι δημότες εν δυνάμει ενδιαφέρονται για τις διεργασίες στα Δ.Σ και τις συζητήσεις που διεξάγονται σ'αυτά και ότι θα καθιερωθεί ως ένα στάνταρ, όχι μόνο σ'αυτή τη φάση της πανδημίας αλλά και όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Οι εποχές αλλάζουν και τουλάχιστον οι θεσμικοί παράγοντες θα πρέπει να βρίσκουν διαρκώς τρόπους που θα αξιοποιούν προς όφελός τους, που στο δια ταύτα σημαίνει προς όφελος του κοινού, οτιδήποτε συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των δημοτών και την συμμετοχή τους στα κοινά με την χρήση των κατακτήσεων της εποχής. 

Βασικά παρακολούθησα τη συζήτηση που διεξήχθη για το πρώτο θέμα του συμβουλίου και που αφορούσε στον τρόπο που θα αντιμετωπίσει ο δήμος την δημιουργία που αποφάσισε η Περιφέρεια Αττικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό Κερατσινίου. Το νερό για τη δημιουργία αυτής της Μονάδας έχει μπει στο αυλάκι και τα πράματα εξελίσσονται μιας και η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ που συνεδρίασε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου ενέκρινε ένα έργο δημιουργίας μέσω ΣΔΙΤ  συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατομμυρίων ευρώ. Έργο που αφορά στις μονάδες στην Φυλής και στο Σχιστό. Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν ως πρώτη αντίδραση που θα σηματοδοτεί το ΟΧΙ του δήμου στην νέα μονάδα, να κλείσει ο δήμος τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό την Πέμπτη, 12.11.

Η εκτίμησή μου είναι πως είναι πάρα πολύ δύσκολο σ'αυτήν τη συγκυρία της πανδημίας να αντιδράσουν αποτελεσματικά δήμος και δημότες στη δημιουργία αυτής της μονάδας. Ίσως αργότερα, όταν θα ξεκινήσουν τα έργα της κατασκευής της, με πάρα πολύ δουλειά εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου να καταφέρουμε να γίνει αυτό που θέλουμε. 

Από τη συζήτηση πάντως στο Δ.Σ, έμαθα κάποια πράματα που αγνοούσα και άκουσα την επιχειρηματολογία των επικεφαλής των παρατάξεων, τις προτάσεις τους όπως και την κριτική που άσκησαν στον μέχρι τώρα χειρισμό της δημοτικής αρχής. 

Την εισήγηση του δημάρχου Χρ.Βρεττάκου την βρήκα ικανοποιητική. Καλά μίλησαν επίσης, εννοείται ο καθένας από την μεριά του, και οι Παντελής Καμάς, Παναγιώτης Διαλινάκης, ενώ ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης κάπου χάθηκε λέγοντας τόσα πολλά που στο τέλος δεν κατάφερα να συγκρατήσω παρά ελάχιστα από αυτά που είπε. 

Στις δευτερολογίες την κριτική που άσκησε ο δήμαρχος στον Διαλινάκη την χαρακτήρισα φλύαρη και υπερβολικά μεγάλη. Με πολύ λιγότερα λόγια θα μπορούσε να πει το αυτονόητο, ότι δηλαδή, άλλη αντίληψη έχουν οι δεξιοί και άλλη αντίληψη οι αριστεροί για το πως γίνονται οι διεκδικήσεις και τη σημασία που έχουν οι κινητοποιήσεις για τους μεν και για τους δε. Εκτός κι αν πρόβαλε τα κοινά σημεία και τη διαλεκτική τους τους, πράμα όμως που δεν το έκανε Οι ολιγόλεπτες παρεμβάσεις κάποιων συμβούλων καλές ήταν και συνεισφέραν στην ποικιλία της συζήτησης. Στο μέλλον νομίζω ότι θα είναι θετικό αν ομιλητές είναι όχι μόνο οι επικεφαλής των παρατάξεων αλλά κι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι. 

Κατά τη γνώμη μου θα κάνει καλό αν σιγά σιγά όλοι οι ομιλητές λένε λίγα και καλά, προβάλλουν με σαφήνεια την ουσία δίχως σάλτσες και κοινοτυπίες και έχουν στο μυαλό τους να κερδίσουν την προσοχή του θεατή όχι με πυροτεχνήματα και κορώνες αλλά με αληθινά στοιχεία και δυνατά επιχειρήματα που θα πείθουν το καλοπροαίρετο κοινό. Με άλλα λόγια, μιλάμε για την αλληλοεπίδραση του Δ.Σ με δημότες που δε θα αρέσκονται στις κοκορομαχίες, αλλά θα αναζητούν μία ποιότητα συζήτησης απ'αυτές που ανεβάζουν τον πήχη των αντιπαραθέσεων με όσο γίνεται πιο ήπιο, σαφή και πολιτισμένο τρόπο. Και που ο στόχος τους δεν θα είναι η με κάθε μέσο επιβεβαίωσή του κοινού αυτού, αλλά η αλήθεια όπως αυτή προκύπτει γυμνή από τα γεγονότα και το ευρύτερο πλαίσιο. 

Εύχομαι να καταφέρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι να διαμορφώσουν, όχι παίζοντας το παιχνίδι των εντυπώσεων αλλά της ουσίας, ένα όσο μεγαλύτερο γίνεται κοινό που θα παρακολουθεί τώρα τις ζωντανές αναμεταδόσεις και γιατί όχι, αργότερα, όταν θα γίνονται πάλι δια ζώσης τα Δ.Σ, να παρακολουθεί κι αυτά, γιατί θα ενδιαφέρεται πραγματικά για όσα θα διαδραματίζονται στην αίθουσα των συνεδριάσεων. Με λίγα λόγια καλό δεν θα κάνει σε όλους μας αν έχουν υπόψη τους οι δημοτικοί σύμβουλοι ότι έχουν και την ευθύνη να ανεβάσουν τον πήχη της πολιτικής συμμετοχής στα κοινά, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά; Ο καθείς με τα όπλα του φυσικά. 

Η συζήτηση για το θέμα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό ξεκινάει στο 1' και 48'' 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 07:40
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση