Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2020 17:10

Αυτά είναι τα 10 μέτρα για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και ανέργους

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lokdownΤι περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομική στήριξη όσων πλήττονται από το δεύτερο lockdown 

Το νέο πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων ενόψει του νέου lockdown ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.  

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι πρέπει για να διατηρούμε επαρκές οπλοστάσιο ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι η επιστροφή στην καθημερινότητα θα αργήσει, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.  

Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 37,5 δισ. ευρώ επισήμανε ενώ παράθεσε τα νέα μέτρα.  

Αναλυτικότερα τα μέτρα αφορούν:  

1. Εργαζόμενοι επιχειρήσεων δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας: Δικαιούχοι αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, από το κράτος, καλύπτονται όλες οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.   

Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή για τον Νοέμβριο, με ημερομηνία μέχρι και 4 Νοεμβρίου, θα λάβουν εντός Δεκεμβρίου, επίδομα 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή.  

2. Επιχειρήσεις αναστολή λειτουργίας με εντολή κυβέρνησης: Δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέο το Νοέμβριο έως 30 Απριλίου. Θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή σε 24 με επιτόκιο 2,5% από το Μάιο.  

3. Επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας από τη δημόσια αρχή: Αναστολή πληρωμής δόσεων, φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών πληρωτέα τον Νοέμβριο. Μετατίθεται η αποπληρωμή στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης  

4. Εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης εργασίας: Πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών πληρωτέα το μήνα Νοέμβριο, μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.  

5. Συνεχίζεται αναστολή δόσεων τραπεζικών δανείων ως το τέλος του 2020, σε συνεννόηση με ΕΕΤ.  

6. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν Σεπτέμβριο εώς Δεκέμβριο κατά δύο μήνες   7. Νέο εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους κατ'αναλογία.  

8. Όλες οι επιχειρήσεις (ΚΑΔ από τη λίστα του Απριλίου) δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά ακίνητα. Το ίδιο ισχύει για πρώτη κατοικία εργαζομένων που πλήττονται και φοιτητικά σπίτια.  Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν εργασιακούς χώρους σε αναστολή, θα δοθεί άμεσα το 1/3 του ποσού που θα ζημιωθούν.  

9. Διευρύνεται η λίστα επιχειρήσεων που εντάσσονται στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Μπορούν να μπουν όλες οι εταιρείες που κλείνουν και λαμβάνουν κατ' ελάχιστο 2.000 ευρώ. Δεν θα επιστραφεί το 50% της ενίσχυσης.  

10. Παράλληλα, το υπουργείο επεξεργάζεται νέο σχέδιο παράτασης της πληρωμής επιταγών.  

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει τα τρία νέα μέτρα που αφορούν σε αναστολή εργασίας αλλά και ανέργους.   Συγκεκριμένα, όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον μήνα Νοέμβριο θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ και όχι 534, πέρα από το δώρο Χριστουγέννων που έχει ήδη εξαγγελθεί.  

Παράλληλα επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο.  

Το τρίτο μέτρο αφορά σε μία εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους, μακροχρόνια ανέργους.

O κύβος ερρίφθη: H χώρα μπαίνει σε lockdown  ένα άρθρο του Στράτου Ιωακείμ 

Τσιόδρας: Ποια είναι τα νέα δεδομένα στη μεταδοτικότα του κορωνοϊού  

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2020 17:45

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση