Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2020 10:15

Κίτρινες κάρτες για τα δύο δελτία τύπου του δήμου με αφορμή την απόφαση του υπουργού Κ.Χατζηδάκη σχετικά με την Oil One, ή

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

kitrini1ας φροντίσουμε όλοι έμπρακτα να ανθίζει η πολυφωνία

σ'αυτήν την πόλη.

Αν ακούσετε ότι στον αγώνα ΑΕΚ - Ολυμπιακού νικητής αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός και σας ρωτήσει ένας περαστικός φίλαθλος, ποιος νίκησε, δεν θα του απαντήσετε o Ολυμπιακός ακόμα κι αν είσαστε ΑΕΚ; Ε; 

Αν διαβάσετε την πρώτη ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Κερατσινίου Δραπετσώνας στην ιστοσελίδα του δήμου στις 29.10 (  εδώ  ) ότι "Στα πλαίσια του αγώνα της πόλης για την άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων μέσα απ’ τον οικιστικό ιστό, είχε καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που έδινε τη δυνατότητα στην OIL ONE να απορρίπτει υγρά απόβλητα κατευθείαν στην θάλασσα. 

 Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριος Χατζηδάκης έκανε δεκτή την προσφυγή του δήμου και ακύρωσε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής" και σας ρωτήσει ένας περαστικός δημότης, ποιος κέρδισε, ο Δήμος ή η Oil One, ο Δήμος δεν θα του απαντήσετε, ακόμα κι αν είστε εμπαθής κατά του δημάρχου; Ε; 

Κι εγώ ο δήμος θα απαντούσα. Έλα όμως που τα πράματα δεν είναι έτσι ακριβώς και την πάτησα όπως φαντάζομαι και όλοι όσοι διάβασαν αυτό το Δελτίο Τύπου του δήμου. Ευτυχώς όμως που ο διαχειριστής του μπλογκ Δραπετσίνι Νίκος Χάνος μπήκε στη Διαύγεια του υπουργείου και βρήκε την απόφαση, την οποία την ανάρτησε στις 29.10 στο μπλογκ του ( εδώ ). Και η απόφαση αυτή λέει κάτι διαφορετικό απ'αυτό που μας πλάσσαρε ο δήμος.

Στο ποδοσφαιρικό παράδειγμά μας η  ανακοίνωση του δήμου θα ήταν ακριβής αν έλεγε ότι στο α' ημίχρονο προηγείται ο Ολυμπιακός της ΑΕΚ στο γήπεδό της. Κι αυτό διότι η απόφαση του υπουργείου αυτό που λέει είναι ότι, παιδιά έχουμε και δεύτερο ημίχρονο, δηλαδή αναμένουμε στο ακουστικό μας για την τελεσίδικη απόφαση. Μιας και ούτε η προβλεπόμενη από τους νόμους διαδικασία δεν ακολουθήθηκε από την Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής, ούτε η αίτηση της Oil One δεν ήταν πλήρης, αφού δεν περιείχε συγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Γι'αυτούς τους λόγους ο κ.Χατζηδάκης έστειλε πίσω συστημένη την απόφαση στην Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση για τα περαιτέρω. Γιατί όμως η Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση τα έκανε μαντάρα παρατυπώντας χαρακτηριστικά σ' αυτό το θέμα που αφορά επιχείριση του κ. Μελισσανίδη; 

Πράμα που σημαίνει ότι κατ'αρχάς πρέπει τώρα η Oil One να συμπληρώσει την αίτησή της με νέα στοιχεία, μετά να ζητηθεί η γνώμη των αρμόδιων φορέων για τη νέα μελέτη της και να κλείσει η ιστορία αυτή με διαβούλευση στην οποία μπορούν να συμμετέχουν θεσμικοί και μη παράγοντες. Όταν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, τότε θα εξεταστεί από τα όργανα του υπουργείου η προσφυγή του δήμου, αν φυσικά δεν χρειαστεί να φτιάξει μία καινούργια.  Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα είναι το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα και μακάρι να κερδίσουν οι κάτοικοι Κερατσινίου Δραπετσώνας και ο Σαρωνικός. 

Όπως καταλαβαίνει ο κάθε μη εμπαθής αναγνώστης, ο Ν. Χάνος σ'αυτή τη φάση, έβαλε τα πράματα στη σωστή διάσταση και αδίκως κατηγορήθηκε εξ αιτίας αυτής της ανάρτησής του ως εμπαθής. Και αντί η Δημ.Αρχή να διορθώσει το δελτίο τύπου της ζητώντας συγγνώμη από τους δημότες για το λάθος της, την παράλειψή της και να τον ευχαριστήσει, του επιτέθηκε. Γιατί; Κλασσικός αμυντικός μηχανισμός, που στη συγκεκριμένη υπόθεση είχε ως στόχο να πέσει στα μαλακά το ότι δεν ενημέρωσε τους δημότες σωστά "καίγοντας" ταυτόχρονα τον Ν.Χάνο. Μ'ενα κακό σμπάρο δυο τρυγόνια. Αναρωτιόμαστε πάντως γιατί ούτε ένας από αυτούς τους πολλούς και αξιόλογους συνδημότες μας, εκλεγμένους και μη, που έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη δημοτική αρχή δεν φρόντισε να ψάξει και να πράξει παρόμοια μ' αυτό που έκανε ο Νίκος Χάνος.  

Το νέο άρθρο του δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου στις 30.10 (  εδώ ) βάζει στο κέντρο την νέα αδειοδότηση της Oil One, ρωτώντας μας αν είναι θετική ή όχι αυτή η εξέλιξη, λες και θα υπάρξει έστω κι ένας από όλους όσους αγωνίζονται για να μπει τέλος στην μελισσανιδίλα, να απαντήσει, όχι δεν είναι. Κάτι που ούτε στο άρθρο του ο Ν. Χάνος το ισχυρίστηκε. Να σημειώσουμε εδώ ότι στην πρώτη ανακοίνωση της Δημ.Αρχής δεν υπήρχε ούτε μία λέξη για την αποπομπή εκ μέρους του υπουργείου της απόφασης στην Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση. Τέλος πάντων, ανόητες επιλογές, νηπιακά διλλήματα, με ολοφάνερο στόχο και το λάθος της πρώτης ανακοίνωσης να καλυφτεί και τον διαχειριστή του μπλογκ Δραπετσίνι Ν. Χάνο που την αμφισβήτησε να τον "κάψει¨.

Κατά την εκτίμησή μου ελάχιστα είναι εκείνα τα δημόσια πρόσωπα που χαίρονται όταν τους κάνουν κριτική διότι τους δίνει την δυνατότητα των διορθώσεων, αρκετά, που αν και κατά βάθος δυσανασχετούν, εν τούτοις  η παιδεία τους τους βοηθάει να αναγνωρίζουν πως στην τελική οι σοβαρές κριτικές με τα δυνατά επιχειρήματα μπορεί και να τους κάνουν καλύτερους ως προς την συνεισφορά τους  στο κοινό καλό. Σε μένα είναι φανερό ότι τα περισσότερα πρόσωπα του δημόσιου βίου στην χώρα μας βγάζουν σπυράκια με τις κρίσεις των συμπολιτών τους και που αν ήταν στο χέρι τους ευχαρίστως θα απέκλειαν από τη δημόσια σφαίρα εκείνους που μιλούν για την καμπούρα τους. Κάτι που το ενισχύουν στην εποχή μας με τις τόσες κατακτήσεις και τα κοινωνικά δίκτυα πολλοί πολιτικοί που μαυρίζουν συλλήβδην τα ΜΜΕ και όλους τους δημοσιογράφους.  

Το θέμα είναι να πειστεί το κοινό πως καλοί δημοσιογράφοι, πολιτικά στελέχη, ερευνητές και στοχαστές, είδη που για να λέμε την αλήθεια σπανίζουν, είναι απαραίτητοι σε όλες τις κοινωνίες, αν θέλουν μέσα από αγώνες και δημοκρατικά να γίνονται όλο και πιο δίκαιες, ελεύθερες και καλαίσθητες. Κι αυτό διότι και δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ σε όλη την παγκόσμια ιστορία ηγετικές ομάδες που όλα όσα έπρατταν ήταν ολόσωστα, που φρόντιζαν πάντα να υλοποιούν τις καλύτερες δυνατές επιλογές και διότι, οι εκφραστές της ανήσυχης κοινής γνώμης, είναι απαραίτητοι για να κρίνουν τις όποιες εξουσίες και να θέτουν στη δημόσια σφαίρα μια άλλη προοπτική, άλλη ιεράρχηση στόχων με άλλες επιλογές.

Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα είναι πως εδώ και χρόνια όλο και λιγοστεύουν στην περιοχή μας έντιμοι συνδημότες μας που ανιδιοτελώς προσπαθούν με πολλή δουλειά και μέσω μπλογκ, ιστοσελίδων και ποικίλων δράσεων να ανεβάζουν τον πήχη της δημόσιας ζωής για όλα όσα αφορούν την πόλη μας. Ένας απ'αυτούς κατά την γνώμη μου είναι ο Νίκος Χάνος.

Όσοι έχουν συνεδητοποιήσει πως είναι εντελώς απαραίτητη η ποικιλία των φωνών που νοιάζονται για το κοινό καλό, λογικά θα έχουν αποφασίσει ότι υπάρχει ανάγκη αυτές τις υπό εξαφάνιση προσωπικές φωνές που τολμούν να εκφράζουν την γνώμη τους να τις προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού και όχι να χρησιμοποιούν οι εξουσίες όλα τα μέσα για να τις αποκλίσουν/ακυρώσουν από το δημόσιο διάλογο. Δίχως αυτό να σημαίνει ότι αυτές οι φωνές έχουν πάντα δίκαιο και ότι οι κρίσεις τους βοηθούν πάντα να γίνονται τα πράματα καλύτερα. Ως άνθρωποι κι αυτοί θα κάνουν τα λάθη τους. Το σημαντικό όμως είναι η αγωνία τους για το καλό των συμπολιτών τους, εκφέροντας γι'αυτό δημόσια τις αλήθειες τους και τις κριτικές τους. 

Με λίγα λόγια: Καλή για μας είναι η απόφαση του υπουργείου ΥΠΕΝ, η πρώτη ανακοίνωση του δήμου ήταν θολή, το άρθρο του Ν.Χάνου βοήθησε να δούμε καθαρά όλη την εικόνα, η δεύτερη ανακοίνωση του δήμου είναι προσχηματκή του τύπου στρίβοντας δια του αρραβώνος και τέλος δεν θεωρούμε ότι από όλους αυτούς που θέλουν να τελειώνουμε με την μελισσανιδίλα υπάρχει έστω κι ένας που να πιστεύει ότι η προσφυγή του δήμου για την ακύρωση του αιτήματος της Οil One δεν ήταν μια θετική για την πόλη μας κίνηση. Και μπράβο του. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020 04:04
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση