Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 09:08

Ψυχραιμία

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

mgl6Η σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με θέμα την Εφαρμογή Σχεδίου Πόλης για την περιοχή της Ανάπλασης ανοίγει την αυλαία «θεσμικού προβληματισμού» για το μέλλον της πόλης μας.

Έχει προηγηθεί ο «μη θεσμικός προβληματισμός» εμάς των δημοτών για την περιοχή εδώ και πολλά χρόνια και κάποια βασανιστικά ερωτήματα καλά είναι να ξαναγραφούν γιατί αυτή η πολυετής καθυστέρηση μπορεί ήδη να έχει δημιουργήσει αποτελέσματα μη αναστρέψιμα.

Τα σημαντικά στοιχεία που έχουμε «στο τραπέζι» είναι: Για την περιοχή των 640 στρεμμάτων, ακόμη κι αν προχωρήσει η απαλλοτρίωση των λιπασμάτων (280στρ) και προσθέσουμε τις ιδιοκτησίες του δήμου, απομένουν περίπου 300 στρ. σε ιδιοκτησία ιδιωτών, ισχυρών ιδιωτών (ΟΛΠ, Λαφαρζ, Ελληνικά πετρέλαια, Μελισσανίδης) που, έστω κάποιοι απ αυτούς πρέπει να συμφωνήσουν μαζί μας για να προχωρήσει κάποιο σχέδιο.

Η παραλιακή περιοχή που τώρα απολαμβάνουμε, από του είσοδο του λιμανιού (Κράκαρη) μέχρι τον Μελισσανίδη, είναι λιμενική ζώνη που έχει παραχωρηθεί η χρήση της στον δήμο. Δηλαδή ότι υπάρχει εκεί και κάνουμε τις τσάρκες μας έχει εγκριθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας. Κι ότι θελήσουμε να κάνουμε διευρύνοντας τις δυνατότητες αναψυχής, πρέπει να εγκριθεί από το Ναυτιλίας. Κι αν θελήσει κι αυτό να «κάνει κάτι» πχ μια μαρίνα, δικός του είναι ο χώρος μπορεί να το κάνει.

Η κυβέρνηση εδώ και 5 μήνες περίπου, όρισε τον καθηγητή Χάρη Κοκκώση, υπεύθυνο συντονιστή για την περιοχή που εξήγγειλε προεκλογικά ακόμη ότι θέλει να δημιουργήσει «Κέντρο Καινοτομίας» και Μητροπολιτικό Πάρκο. Δεν γνωρίζουμε το παραμικρό για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Εντάξει. Εμείς θέλουμε να συντάξουμε μια πρόταση όπως διαβάζω με βασικά στοιχεία Α) τον συντελεστή δόμησης 0.15 (στον οποίο περιλαμβάνονται τα διατηρητέα των λιπασμάτων και όσα ακόμη χαρακτηριστούν έτσι στην ιδιοκτησία της Λαφαρζ) Β) χρήσεις γης πέρα από το μητροπολιτικό πάρκο για πολιτισμό, αναψυχή, παιδεία, υγεία και Γ) εισφορά σε γη 50% (περίπου).

Δεν θα σταθούμε καθόλου στον ενδεχόμενο μαξιμαλισμό των επιθυμιών μας. Μακάρι να επιτευχθεί. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι, γιατί βαδίζουμε και σχεδιάζουμε στο σκοτάδι; Γιατί να μην έχουμε διερευνητική επαφή με τον υπεύθυνο του κυβερνητικού σχεδιασμού;

Υπήρξε μια 5ετής καθυστέρηση όπου η δημοτική αρχή δεν είχε καμιά κινητικότητα στον σχεδιασμό του Σχεδίου Πόλης. Δέχτηκε ως μάνα εξ ουρανού την παραχώρηση χρήσης της παραλιακής μετόπης από την προηγούμενη κυβέρνηση, απασχολήθηκε (και καλά έκανε) με την στοιχειώδη διαμόρφωση του χώρου ώστε να γίνει αξιοπρεπώς προσπελάσιμος, αλλά για το «μεγάλο σχέδιο» δεν κινήθηκε καθόλου. Δεν είχε την παραμικρή ιδέα τι να κάνει εκεί; Της είπαν μην ασχοληθείς καθόλου με την υπόλοιπη περιοχή (γιατί λίγο μετά ακολούθησε η επέκταση της άδειας Μελισσανίδη); Ίσως δεν το μάθουμε ποτέ. Έτσι κι αλλιώς, όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα.

Οι τρεις δρόμοι που ανοίγονται μπροστά μας είναι.

Να πετύχει η δημοτική αρχή να επιβάλλει το σχέδιο της. 0,15 συντελεστής δόμησης. Χρήσεις γης για πολιτισμό, αναψυχή, παιδεία, πράσινο και υγεία. Εισφορά σε γη 50%. Θα είναι μια αδιαμφησβήτητη νίκη. Και για την ίδια και για την πόλη.

Να εφαρμόσει η κυβέρνηση όποιο δικό της σχέδιο προκρίνει. Έχει το πεπόνι της νομοθέτησης και το μαχαίρι της επιβολής. Δεν έχουμε ιδέα αν ότι σκέφτεται είναι καλό και για τους δημότες. Θεσμικά μάλιστα, μέχρι στιγμής αποφεύγουμε να το μάθουμε.

Να υπάρξουν συμβιβασμοί ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης. Εδώ είμαστε κουμπωμένοι γιατί ακουμπάμε το χέρι στο μυαλό κι όχι στην καρδιά. Δεν μας έχει συνηθίσει η δημοτική αρχή να αναπτύσσει ικανότητες διαπραγματευτικών ελιγμών. Όλα δείχνουν ότι σε μεγάλες παρεμβάσεις στην περιοχή μας, (επέκταση COSCO, εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, επέκταση και συνεχής λειτουργία oilone, ενδεχομένως αξιοποίηση εργοστασίου ΔΕΗ, ενδεχομένως κανονική επαναλειτουργία Νεκροταφείου Ανάστασης) όλα γίνονται όπως έχουν σχεδιαστεί με απολύτως αρνητικό ισοζύγιο για τον δήμο και τους δημότες. Κι όταν σφίξουν οι διαμαρτυρίες κάνουμε μια διαδήλωση.

Είναι σημαντικό, ότι άνοιξε η συζήτηση για την διαμόρφωση σχεδίου πόλης.

Είναι σημαντικό να μην γίνει για την πόλη μπούμεραγκ το σχέδιο πόλης που θα προκύψει.

Είναι σημαντικό καθώς εξελίσσεται η συζήτηση να υπάρξουν πληροφορίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης και για τις διαθέσεις των ιδιωτών ιδιοκτητών. Ποιοι θα βρεθούν απέναντι  και ποιοι μπορεί να συνταχθούν μαζί μας.

Είναι σημαντικό να μην βαδίζουμε με βεβαιότητες όπως π.χ ο συντελεστής 0,15. Επιβλήθηκε με έναν νόμο και με έναν νόμο μπορεί να αλλάξει.

Είναι σημαντικό να αλλάξει η όψη της περιοχής ανάπλασης, αλλά η βασική γραμμή άμυνας πρέπει να είναι να μην γίνει κόλαση η περιοχή.

Να γίνει «καλή» κι ας έχει εχθρό της την «καλύτερη».

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 09:24

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση