Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 16:07

Η καλή είδηση της ημέρας - Στη φυλακή η ηγεσία της Χρυσής Αυγής

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

xrysi-avgi-vouli-5Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, ενώ ήδη έχουν παραδοθεί ο Ηλίας Κασιδιάρης και άλλοι τέσσερις καταδικασθέντες. Το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων, μετά από πολυήμερη συζήτηση αποφάσισε να μην έχει τελικά ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση για τους 38 από τους 50 καταδικασθέντες σε καθείρξεις, μεταξύ των οποίων είναι και οι 13 πρώην βουλευτές.

Έτσι, οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος οδηγούνται στη φυλακή ως διευθυντική ομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τους  Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση και Νίκο Μίχο, ως μέλη της οργάνωσης.

Ελεύθεροι μέχρι την έφεση, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της χρηματικής εγγυοδοσίας των 20.000 ευρώ παραμένουν οι Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Δημήτρης Κουκούτσης και η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Η απόφαση για τα μέλη της Χρυσής Αυγής

Στη φυλακή οδηγούνται και 14 συνεργοί του Γιώργου Ρουπακιά, καθώς και οι δύο πυρηνάρχες της οργάνωσης, Γιώργος Πατέλης, ο οποίος έχει παραδοθεί ήδη, και Αναστάσιος Πανταζής. Αντιθέτως ελεύθεροι αφήνονται οι Γιώργος Σκάλκος, Γιώργος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός και Εμμανουήλ Δασκαλάκης. Στους παραπάνω καταδικασθέντες επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η πρόεδρος του Δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε τη λήξη των συνεδριάσεων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Νωρίτερα, σε μια συνεδρίαση που κράτησε περίπου 30 λεπτά, το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων εξέτασε τα τελευταία ζητήματα που έθεσαν οι καταδικασθέντες Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός.

 

Με την έναρξη αυτής της διαδικασίας το Δικαστήριο, μετά από πρόταση της εισαγγελέως, απέρριψε ως εκπρόθεσμο το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη, με το οποίο είχε συνταχθεί με δήλωσή του και ο Γιώργος Ρουπακιάς. Το Δικαστήριο έκανε, ωστόσο, δεκτό το αίτημα του Γιάννη Λαγού για ανάγνωση των βουλευμάτων που είχαν εκδοθεί, μετά το αρχικό, το οποίο διέταζε την επιστροφή του στη φυλακή για παραβίαση περιοριστικού όρου.

Απεταξάμην ο Γερμενής, αμετανόητος ο Μιχαλολιάκος

Σημειώνεται ότι όλοι οι πρώην βουλευτές, εκτός από τους Ηλία Κασιδιάρη και Αρτέμη Ματθαιόπουλου, απουσιάσαν σήμερα από την αίθουσα του Δικαστηρίου. Έτσι, μετά την απόφαση θα κινηθούν οι διαδικασίες για την σύλληψή τους, μια επιχείρηση για την οποία η ΕΛ.ΑΣ έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη ήδη από την αρχική ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης.

Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί στις Αρχές πέντε από τους καταδικασθέντες, πρώτος ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης και ακολούθησαν ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης και ο Γιώργος Τσακανίκας. Τέταρτος στη σειρά ήταν ο Γιώργος Γερμενής, ο οποίος αφού φώναξε "απεταξάμην" δήλωσε ότι ήταν ένας αρτοποιός που έπαιζε μουσική και διερωτήθηκε γιατί καταδικάστηκε σην ίδια ποινή με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο. Πέμπτος έίναι ο Μάρκος Ευγενικός, ο οποίος παραδόθηκε στο Α.Τ. Περάματος. 'Αλλοι δέκα συνελήφθησαν στα δικαστήρια, όπου είχαν μεταβεί αναμένοντας την απόφαση και θα οδηγηθούν κατευθείαν στο Μεταγωγών, απ' όπου θα μεταχθούν στις φυλακές.

 

Ο Μιχαλολιάκος έμαθε ότι θα οδηγηθεί στη φυλακή ενώ ήταν στο σπίτι του, όπου τον περίμεναν δημοσιογράφοι, στους οποίους δήλωσε: «Είμαι υπερήφανος. Με πάνε φυλακή για τις ιδέες μου. Κάποτε όλοι αυτοί θα μετανιώσουν». Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής αποχώρησε στη συνέχεια χειροκροτούμενος από τη σύζυγό του Ελένη Ζαρούλια και την κόρη του, Ουρανία.

Σε ποιες φυλακές 

Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι καταδικασθέντες, είτε παρουσιαστούν από μόνοι τους στις αστυνομικές αρχές είτε συλληφθούν, οδηγούνται στη ΓΑΔΑ, όπου έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για την κράτηση τους στον 7ο όροφο. Στη συνέχεια οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη σήμανση τους και στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών στο Εφετείο. Ο τελευταίος θα ορίσει και το σωφρονιστικό κατάστημα, στο οποίο θα κρατηθεί ο καθένας. Αμέσως μετά, οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στο Μεταγωγών.

Η ηγετική ομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα οδηγηθεί, εκτός απροόπτου, στις φυλακές Δομοκού. Οι υπόλοιποι καταδικασθέντες φαίνεται ότι θα μοιραστούν στις ίδιες φυλακές, αλλά και στα καταστήματα κράτησης του Μαλανδρίνου και των Τρικάλων. Η τελική απόφαση πάντως θα ληφθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Στις φυλακές πάντως, όλοι οι καταδικασθέντες θα παραμείνουν για 14 μέρες σε καραντίνα, πριν οδηγηθούν στα κελιά τους. Εξάλλου, έτσι κι αλλιώς, έχει προβλεφθεί να μην έρχονται σε επαφή με άλλους κρατουμένους για λόγους ασφαλείας, αλλά ούτε και μεταξύ τους, όσοι βρίσκονται σε αντιπαλότητα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 16:42

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση