Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 19:35

Υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια ο πάπας Φραγκίσκος

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

pope-francisΌποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις στις μεγάλες θρησκείες του κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμύρια πιστών, θα έχει διαπιστώσει τα μεγάλα και τολμηρά βήματα που χρόνια τώρα κάνει ο πάπας Φραγκίσκος και που συντονίζουν την Καθολική εκκλησία με τις κατακτήσεις της εποχής μας. Πολλές φορές μάλιστα έχει έρθει σε κόντρα, όχι μόνο με το στενοκέφαλο μέρος του προσωπικού της εκκλησίας, αλλά και με τον πολιτικό κόσμο σε πολλές Καθολικές χώρες.

Όσο για την ιεραρχία της Ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας, αυτή εξακολουθεί να αντιστέκεται σθεναρά ακόμα και στα μετρημένα ανοίγματα που κάνει η Πολιτεία. Και δυσκολεύεται να δεχτεί ότι από περισσότερα έχει ανάγκη η κοινωνία μας ιδίως απ'αυτά που έχουν σχέση με την κατοχύρωση των ατομικών δικαιωμάτων και την ενίσχυση των ανθρώπων που δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Κι αυτό για να ενισχυθεί η επαφή της με το αλληλέγγυο πνεύμα της εποχής μας κάτι που βοηθάει στο να δημιουργούν, ιδιαίτερα οι αληθινά πιστοί, ενισχυμένη αυτογνωσία, δημιουργική αυτονομία και εν τέλει αγαπητικές εν ελευθερία σχέσεις. 

 Από την άλλη μεριά ο κύριος όγκος του μουσουλμανικού κόσμου συνεχίζει να παραμένει κολλημένος σε μία πια εντελώς συντηρητική αντίληψη που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Μια αντίληψη που δυσκολεύει την ζωή των πιστών με τις πολλές απαγορεύσεις ιδιαίτερα όσον αφορά την θέση της γυναίκας και τον έρωτα. Οι πολλές μαρτυρίες φανερώνουν ότ το μόνο που πετυχαίνει το ιερατείο των μουσουλμάνων είναι να μεγαλώνει την υποκρισία, την εξάρτηση των πιστών από τα θρησκευτικά κέντρα εξουσίας, που κόβουν και ράβουν στις περισσότερες ισλαμικές χώρες και την μετατόπιση στα άκρα των πιστών μουσουλμάνων, ιδιαίτερα αυτών που ζουν στις χώρες της δύσης.

Το φρέσκο κουλούρι είναι πως ο πάπας Φραγκίσκος τάχθηκε υπέρ των συμφώνων συμβίωσης μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου, στο ντοκιμαντέρ «Francesco», που κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Ρώμης.   

Ο ποντίφικας εκφράζει αυτή την άποψη περίπου στα μισά του φιλμ, το οποίο εμβαθύνει στα ζητήματα για τα οποία ενδιαφέρεται περισσότερο ο πάπας. Ανάμεσά τους το περιβάλλον, η φτώχεια, η μετανάστευση, η φυλετική και εισοδηματική ανισότητα και οι άνθρωποι που επηρεάζονται περισσότερο από τις διακρίσεις.  

«Οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να είναι σε μια οικογένεια. Είναι παιδιά του Θεού», είπε ο πάπας σε μία από τις συνεντεύξεις που παραχώρησε για το ντοκιμαντέρ. «Αυτό που πρέπει να έχουμε είναι μια νομοθεσία για σύμφωνο συμβίωσης. Με αυτό τον τρόπο, θα είναι νομικά καλυμμένοι», συμπλήρωσε.  

Την εποχή που ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, ο Φραγκίσκος είχε ταχθεί υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για ζευγάρια του ιδίου φύλου, ως εναλλακτική για τους γάμους ομόφυλων. Όμως, ποτέ έως τώρα δεν είχε ταχθεί υπέρ αυτών των συμφώνων συμβίωσης ως πάπας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020 04:32

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση