Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 15:32

Σχετικά με τις εκλογές στα κατεχόμενα στην Κύπρο, στην Νέα Ζηλανδία και στη Βολιβία

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ardernreuters-thumb-largeΌλοι έχουμε επίγνωση πως ως χώρα και ο καθένας μας προσωπικά αντιμετωπίζουμε τα τελευταία δέκα χρόνια μεγάλα προβλήματα. Προβλήματα που ως ένα μικρό βαθμό τα λύνουμε, όχι όμως τόσο καλά όσο τα δεδομένα και οι συνθήκες επιτρέπουν. Μια παράπλευρη συνέπεια των προβλημάτων που έχουμε φορτωθεί είναι το μικρό ενδιαφέρον που έχουμε για θέματα άλλων χωρών. Λίγο μας ενδιαφέρουν τι συμβαίνει στο εξωτερικό, αν εξαιρέσουμε όσα έγιναν στη Β.Μακεδονία και γίνονται στην Τουρκία και στην Ε.Ε και μας αφορούν άμεσα. Όμως όσα συμβαίνουν στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας, πάντα παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον, ιδιαίτερα εκείνα τα γεγονότα που μπορούν να μας βάλουν σε κάποιες σκέψεις.

Πέρα από τις εκλογές που θα γίνουν στις 3 Νοεμβρίου στις Η.Π.Α και παρουσιάζουν ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον, και που θα χαρούμε αν χάσει ο Τραμπ, εκλογές διεξήχθησαν τις προηγούμενες μέρες στη Νέα Ζηλανδία, στη Βολιβία και στην κατεχόμενη Κύπρο.  

Κατεχόμενα: Στο δεύτερο γύρο των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα που το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 65%, δυστυχώς δεν εκλέχτηκε ο δυο φορές πρόεδρος  Μουσταφά Ακιντζί, αλλά ο Ερσίν Τατάρ με ποσοστό 51,74% , υποψήφιος που υποστηρίχτηκε με χίλιους τρόπους από τον Ερντογάν. Στις αστικές περιοχές επικράτησε ο Ακιντζί, ενώ στις αγροτικές και στους εποίκους ο Τατάρ. 

tatarΟ νικητής Ερσίν Τατάρ, ευχαρίστησε τόσο αυτούς που τον ψήφισαν όσο και εκείνους που δεν τον ψήφισαν. «Ευχαριστώ τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι». Ανέφερε ότι πρέπει τα κόμματα να μείνουν ενωμένα και να «είναι σε αυτά τα χώματα με ασφάλεια και ελευθερία. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως "θα εργαστούμε μαζί με την νέα κυβέρνηση για την ευμάρεια, την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Θα προστατεύσουμε τα έννομα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο". Ούτε μία νύξη για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αυτό μας επιτρέπει να ισχυριστούμε, παρόλο που η διαφορά των ψήφων ήταν μικρή, ότι η επίλυση του Κυπριακού θα είναι σχεδόν αδύνατη με τον άνθρωπο του Ερντογάν, πράμα που μπορεί να οδηγήσει στο να προκύψουν δύο διαφορετικά κράτη ή να ενσωματωθεί η Β.Κύπρος στην Τουρκία, κάτι που είναι μέσα στις επιδιώξεις της Τουρκίας.
 

Σε μία χθεσινή συνέντευξή του ανάμεσα στα άλλα ο Τατάρ απάντησε ότι «Δεν γίνεται να συζητείται μόνο η ομοσπονδία, πρέπει να έρθουν στο τραπέζι και εναλλακτικές. Εδώ και 50 χρόνια συνομιλιών, δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να συνομιλούμε υπό όρους και προϋποθέσεις». Απέρριψε τους "ψιθύρους" για προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην ατζέντα ούτε και η Τουρκία έχει ζητήσει κάτι τέτοιο.

ardern1Στη Ν.Ζηλανδία μία χαρισματική Νεοζηλανδή που ξεφεύγει από τα πολιτικά στερεότυπα που κυριαρχούν παγκοσμίως, η 40χρονη ηγέτιδα των Εργατικών Τζασίντα Αρντέρν, πρώην δικηγόρος και D.J, οδήγησε το κόμμα της σε μια μεγάλη για τα δεδομένα της Ν.Ζηλανδίας, νίκη. Πετυχαίνοντας ένα ποσοστό γύρω στο 49% κέρδισε με το μεικτό αναλογικό σύστημα που ισχύει από το '96, 64 από τις 120 έδρες της Βουλής, κι έτσι για πρώτη φορά από το '96 θα σχηματιστεί μονοκομματική κυβέρνηση και για πρώτη φορά από τη δεκαετία του '70 μία αριστερή κυβέρνηση θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Οι άλλοι δύο εταίροι στην προηγούμενη κυβέρνηση, το δεξιόστροφο "Πρώτα η Ν.Ζηλανδία" κέρδισε 10 έδρες με ένα ποσοστό 8% και το Πράσινο κόμμα των Οικολόγων, 8 έδρες με ποσοστό 7.5%. Το μεγάλο Εθνικό κόμμα της Ν.Ζηλανδίας κέρδισε 35 έδρες με ποσοστό 27%. 

Καθοριστικός παράγοντας αυτής της νίκης ήταν ο πετυχημένος τρόπος που η Αρντέρν αντιμετώπισε τον κορονοϊό. Τα αυστηρά μέτρα που πήρε, είχαν ως αποτέλεσμα λίγα κρούσματα και ακόμα λιγότερους θανάτους. Η οικονομία όμως υποφέρει, λιγότερο από ότι σε άλλες χώρες. Απ'αυτά που μαθαίνουμε σημαντικό ρόλο έπαιξε η βαθιά ανθρώπινη και ήπια αντιμετώπιση του περσινού μακελειού σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς από έναν υπέρμαχο της υπεροχής της λευκής φυλής, καθώς και η πολύνεκρη έκρηξη ηφαιστείου. Οι νέοι στόχοι της Αρντέρν είναι η ρύθμιση της στεγαστικής κρίσης, η αντιμετώπιση της φτώχειας και η προώθηση φορολογικών μεταρρυθμίσεων. 

Παράλληλα με τις εκλογές διεξήχθησαν και δύο δημοψηφίσματα. Το ένα αφορά την νομιμοποίηση της ευθανασίας και το άλλο την χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αν το δεύτερο ψηφιστεί από την πλειοψηφία, τότε η Ν.Ζηλανδία θα είναι μία από τις χώρες που έχουν μέχρι σήμερα νομιμοποιήσει την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς και αυτές είναι οι Καναδάς, Γεωργία, Νότια Αφρική, Ουρουγουάη, καθώς και έντεκα πολιτείες και η περιφέρεια της Κολούμπια στην Ηνωμένες Πολιτείες και η επικράτεια της Αυστραλιανής πρωτεύουσας. Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων θα ανακοινωθούν σε μερικές εβδομάδες.  

Περισσότερα για την κα. Άρντερν  εδώ  

voliviaΣτη Βολιβία τώρα, ο 57χρόνος σοσιαλιστής Λουίς Άρτσε, πρώην υπουργός οικονομικών του Μοράλες, αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό πάνω από το 52% και εκλέχτηκε πρόεδρος από τον α΄ γύρο. Ο Άρτσε θεωρείται αρχιτέκτονας του βολιβιανού “οικονομικού θαύματος” όπου κατάφερε να μειώσει την εξάρτησή της από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ και τετραπλασίασε το ΑΕΠ της με μέσο όρο ανάπτυξης 4,9% την δεκαετία 2004-2014. Παράλληλα, μείωσε τη φτώχεια από το 60% στο 37% και την ανέχεια από το 38% στο 13%.

Η μεταβατική κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα εναντίον του Μοράλες, που κατηγορήθηκε για νοθεία στις περσινές εκλογές, επέδειξε πλήρη ανικανότητα να χειριστεί την κρίση της πανδημίας, η οποία προκάλεσε τουλάχιστον 8.400 νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τουλάχιστον δέκα υπουργοί μολύνθηκαν από τον ιό, καθώς και η ίδια η μεταβατική πρόεδρος. Το αποκορύφωμα ήταν τον Ιούλιο, όταν η αστυνομία περισυνέλλεξε περισσότερα από 400 πτώματα από τους δρόμους και σπίτια, σε όλη τη Βολιβία, μέσα σε πέντε ημέρες

Τι έκανε όμως η κυβέρνηση της προσωρινής προέδρου Ανιές εδώ και έναν χρόνο; Αρχικά, τον περασμένο Νοέμβριο, με την ανάληψη της προεδρίας επέτρεψε την υπερβολική βία της αστυνομίας και του στρατού, η οποία είχε επισήμως 33 νεκρούς, όλοι μετά την παραίτηση του Μοράλες. Την υπερβολική βία είχε επικρίνει και η Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παραλλήλως, μόλις ανέλαβε την εξουσία, αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, ενώ έδιωξε από τη Βολιβία όχι μόνο τους διπλωμάτες, αλλά και τους Κουβανούς γιατρούς, τους οποίους κατηγόρησε ως υποκινητές επεισοδίων!

Τον περασμένο Μάιο, η ίδια επιχείρησε να φιμώσει τον Τύπο, επιβάλλοντας περιορισμούς, αναγκάστηκε, ωστόσο, να πάρει πίσω τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα μετά τις έντονες αντιδράσεις. Κατάφερε πάντως να ασκηθούν εκατοντάδες διώξεις σε υποστηρικτές του Μοράλες, αλλά και εναντίον του ίδιου του πρώην προέδρου για «τρομοκρατία» και «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας». Μάλιστα ο γενικός εισαγγελέας της χώρας διέταξε την σύλληψη και την προφυλάκισή του, την ώρα που ο Μοράλες ήταν και παραμένει πολιτικός πρόσφυγας στην Αργεντινή!

Τις «ειρηνικές εκλογές» της Κυριακής χαιρέτισε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, καλώντας όλους τους βολιβιανούς πολιτικούς να εργαστούν για την «εθνική συμφιλίωση». Την ίδια ώρα, ο νικητής των εκλογών Λουίς Άρτσε εκτίμησε ότι η Βολιβία επέστρεψε «στη δημοκρατία» και ανέκτησε «την ελπίδα». Ο ίδιος ανέφερε ότι θα εργαστεί για τον σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής ενότητας». Καθ'όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Άρτσε τόνιζε πως « Τα προηγούμενα χρόνια επί Μοράλες λάβαμε σωστές αποφάσεις που έφεραν τη χώρα μας πρώτη σε πολλούς οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες στην περιοχή». 

Τέλος από την Αργεντινή, όπου έχει καταφύγει ο Μοράλες, συνεχάρη το κόμμα του για τη νίκη: «Το MAS κέρδισε με διαφορά τις εκλογές, για τη Γερουσία και τη βουλή των αντιπροσώπων. Ο Άρτσε είναι πρόεδρος της Βολιβίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Μπουένος Άιρες.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 12:05
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση