Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 18:56

Καλό νέο η ανακατασκευή του γηπέδου Ι.Βαζός, όμως κάποια διαβολάκια κρύβονται στις λεπτομέρειες

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

vazosΚαλό νέο σίγουρα για αρκετούς δημότες Δραπετσώνας και Κερατσινίου είναι η ανακατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου "Ι.Βάζου" και η δημιουργία σταδίου με στίβο στην Δραπετσώνα. Η εισήγηση του τμήματος Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, αναφέρει πως το έργο είναι προϋπολογισμού 5.100.000 ευρώ (ΦΠΑ 24%), θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2020 και θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής, αν φυσικά έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση, για το οποίο δεν φρόντισαν να μας ενημερώσουν οι αρμόδιοι.  

Η τεχνική έκθεση που τέθηκε σε ψηφοφορία αναφέρεται στην περιγραφή της αρχιτεκτονικής μελέτης εφαρμογής «Ανακατασκευή Δημοτικού Γηπέδου Ποδοσφαίρου «Ι.ΒΑΖΟΣ» στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας για τη Δημιουργία Σταδίου με Στίβο». Αξιολογώντας την υφιστάμενη κατάσταση του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου και των κτηριακών του εγκαταστάσεων η μελέτη προτείνει την καθαίρεση και την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων. 

Πιο συγκεκριμένα: Για την κατασκευή του στίβου, αν καταλάβαμε καλά, η πρόταση είναι η δημιουργία στίβου 6 διαδρομών και μήκους 80μ. πλησίον της ανατολικής πλευράς του νέου βοηθητικού γηπέδου 9Χ9, ώστε να εξυπηρετεί στην προπόνηση και προθέρμανση των αθλητών. Αυτό άραγε εννοεί η πρόταση του τεχνικού γραφείου ότι είναι ο στίβος που τον αναφέρει στην επικεφαλίδα της μελέτης της ως «....για τη Δημιουργία Σταδίου με Στίβο»; Κοροϊδευόμαστε; 

Να σημειώσουμε εδώ πως σε όλο τον Πειραιά γήπεδο στίβου για τις προπονήσεις των αθλητών του κλασσικού αθλητισμού δεν υπάρχει από τότε που καταργήθηκε στο Καραϊσκάκη επί Σ. Κόκκαλη.  Όσοι έχουν την άποψη πως αυτή είναι μία σημαντική έλλειψη, γιατί να μην έχουν και τη γνώμη πως μια καλή ευκαιρία θα ήταν να δημιουργηθεί σ'αυτόν τον χώρο ένα πλήρες γήπεδο στίβου με κανονικές διαδρομές κι όχι αυτό το τάχα μου δήθεν, στο οποίο θα μπορούσαν να γυμνάζονται όχι μόνο οι αθλητές που είναι μέλη των αθλητικών σωματείων αλλά και οι ιδιώτες που θέλουν να ασκούνται, όπως γίνεται στο Θεμιστόκλειο και στις Σιταποθήκες. Αυτό τώρα που επιλέχτηκε να γίνει συνιστά μία χαμένη ευκαιρία για τους φίλους του κλασσικού αθλητισμού αλλά και για τους δημότες που θέλουν να γυμνάζονται. Κρίμα δεν είναι;  

Τα νέα έργα: Τα έργα της ανακαίνισης αφορούν την κατασκευή ενός νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στη θέση του παλιού με συνθετικό χλοοτάπητα και με νέα περίφραξη. Επίσης δημιουργείται χώρος αποδυτηρίων διαιτητών, ιατρείο, γυμναστήριο, χώρος των γραφείων διοίκησης, λεβητοστάσιο, αποθήκες, χώροι υγιεινής και φυλακίου, με νέα W.C, κι ένα βοηθητικό γήπεδο 9Χ9. Όλα αυτά σύμφωνα με την μελέτη έχουν στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους αθλούμενους και φιλάθλους σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας.  

Οι απορίες μας: Αυτό που μάθαμε και μας γέννησε κάποιες εύλογες απορίες είναι ότι:

1. Οι διαγωνισμοί μελετών προκηρύσσονται υποχρεωτικά για μελέτες ή για σχέδια ιδεών κάθε αξιόλογου τεχνικού έργου, του δημοσίου ή των νομικών προσώπων της παρ. 9 του άρθρου 1, του Ν. 3316/2005.

Η υποχρέωση τουλάχιστον για τα σχέδια ιδεών υφίσταται και στις περιπτώσεις που πρόθεση της διοργανώτριας αρχής είναι η σύνταξη της μελέτης από την ίδια.

Ανάμεσα στα αξιόλογα τεχνικά έργα περιλαμβάνονται και οι διαμορφώσεις - αναπλάσεις ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, όπως και η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας. Τώρα αν ένα έργο 5 εκατομμυρίων δεν υπάγεται στα μεγάλης κλίμακας δεν το γνωρίζουμε.

Το αναφέρουμε αυτό διότι έχουμε καταλήξει πως τα μέχρι τώρα έργα των τεχνικών υπηρεσίων του δήμου, τα θεωρούμε, πάντα σύμφωνα με τα δικά μας γούστα, στην καλύτερη περίπτωση μέτρια και ως εκ τούτου ίσως να ανέβαζε τον πήχη των σχεδίων ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που θα είχαν όμως την καλή διάθεση να τον λάμβαναν υπόψη τους οι υπάλληλοι του δήμου. 

Η χειραφέτηση των πολιτών, σημαντικός λόγος ύπαρξης της αριστεράς: Θα βοηθούσε επίσης, πάντα κατά την γνώμη μας, στην προοπτική της χειραφέτησης των δημοτών, οι συζητήσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει/οργανώσει ο δήμος τουλάχιστον με τους αρχιτέκτονες και τους πολιτικούς μηχανικούς της πόλης μας καθώς και με τους εραστές ή τα ψώνια που έχουν ιδέες για τέτοια έργα, επιλέγοντας το μίνιμουμ μιας τέτοιας διαδικασίας που είναι η ανταλλαγή απόψεων και η συζήτηση των ειδικών που θα είχαν ενημερωθεί έγκαιρα πάνω στα σχέδια του δήμου και έχοντας υπόψη τους όλα τα δεδομένα.

Όμως, όπως όλες οι δημοτικές αρχές του δήμου μας έτσι κι αυτή, εξ αρχής κινείται στο δρόμο που χαράσσουν οι περισσοτέροι θεσμικοί γραφειοκρατικοί μηχανισμοί σε όλον τον κόσμο, είτε αυτοί αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί, είτε ως κεντρώοι είτε ως αριστεροί. Και άλλη μια χαμένη ευκαιρία, δυστυχώς. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι αρκετοί από τους δημοτικούς συμβούλους είναι πολύ πιθανόν κάποτε να τους εξέφραζε εκείνο το στιχάκι που τραγουδούσε ο Β.Παπακωνσταντίνου "...φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα...". Πως έγινε τώρα η στάση τους στα μικρά και στα μεγάλα ζητήματα να υποδηλώνει ότι είναι σαν να μην συνέβη ποτέ αυτή η διεγερτική εφηβική ταύτιση με ένα ριζοσπαστικό μήνυμα; Ε, πως; 

Στο "δια περιφοράς" χάνεται η όποια ουσία: Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης που ψηφίστηκε κι αυτή η μελέτη, ένα συμβούλιο που διεξήχθη με τον ντροπιαστικό τρόπο της "δια περιφοράς", και που είναι ζήτημα αν τον επιλέγουν πια δήμοι σε όλη την Ελλάδα περισσότεροι από τα δάχτυλα του ενός χεριού, τελικά συμμετείχαν και οι 41 δημοτικοί σύμβουλοι* ακόμα και εκείνοι (συνδυασμοί Καμά, Τσιρίδη και Λαϊκής Συσπείρωσης) που με κάποιο τρόπο είχαν εκφράσει δημόσια την αντίρρησή τους γι'αυτό το ροκάνισμα των δημοκρατικών διαδικασιών. Από τους 41 οι 26 ψήφισαν υπέρ αυτής της μελέτης. Έχουμε πάντως μία περιέργεια να μάθουμε γιατί οι υπόλοιποι 15 ψήφισαν όχι, παρών και λευκό κι αυτό διότι ο "δια περιφοράς" τρόπος δεν επιτρέπει στον καθένα να εξηγήσει την ψήφο του ( Η απόφαση στη Διαύγεια https://diavgeia.gov.gr/decision/view/9%CE%9B%CE%A0%CE%9A%CE%A9%CE%95%CE%A3-%CE%9450 )

Υ.Γ: 1) Δεν γνωρίζω αν οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης που ήταν αντίθετοι στην "δια περιφοράς" κατάντια, επέλεξαν τελικά για χι λόγους να συμμετέχουν σ'αυτό το Δημ.Συμβούλιο που τα θέματά του ήταν αρκούντως σοβαρά. Αν πάντως ήθελαν η άρνηση συμμετοχής τους να έχει κάποιο πρακτικό αντίκρυσμα ίσως να βοηθούσε αν γνώριζαν πως για να είναι έγκυρη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τα 2/3 των συμβούλων. Τον σχετικό νόμο τον ανάρτησαν και η Σταγόνα και το Δραπετσίνι ( http://www.nomotelia.gr/photos/File/18318-20.pdf) 

2) Να υπενθυμίσουμε εδώ πως στη Δραπετσώνα υπάρχει χειμερινός κινηματογράφος, το REX, που είναι όμως εγκαταλελειμμένος εδώ και πολλά χρόνια. Μια σκέψη που θέλει να πιστεύει ότι βλέπει πέρα από την μύτη της πανδημίας, θα εντόπιζε την ανάγκη να κατασκευαστεί κι ένα χειμερινό θεατράκι, που το λιγότερο θα φιλοξενούσε εκδηλώσεις των 10 σχολείων της πόλης,  που κι αυτό δεν υπάρχει στη Δραπετσώνα. Με λίγα λόγια κάποια στιγμή ο δήμος, που τώρα θα δαπανήσει 5 εκ. για την ανακατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου της πόλης, δε θα κάνει καλό στην πόλη αν ανακατασκευάσει και το REX ως κινηματοθέατρο και ως μία μίνι γκαλερί το φουαγιέ που υπάρχει δίπλα; 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 08:21
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση