Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 20:13

Η βιντεοσκοπημένη διάλεξη του Τεύκρου Μιχαηλίδη για τον πατέρα της πληροφορικής Claude Shannon

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

thalis1Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ συνεχίζει τη δραστηριότητά της με μια σειρά βιντεοσκοπημένων διαλέξεων –λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της εποχής-, που προβάλλονται διαδικτυακά κάθε μήνα στην ιστοσελίδα της ομάδας και στο BLOD. Μέσα από αυτές, ομιλητές από διαφορετικά επιστημονικά πεδία παρουσιάζουν επίκαιρα θέματα, καθώς και ζητήματα από ένα ευρύ πεδίο επιστημονικών ενδιαφερόντων που περιλαμβάνει τα Μαθηματικά, τη Φιλοσοφία, τη Λογοτεχνία, τη Γλωσσολογία και την Ιστορία, τις Τέχνες και τις Λέσχες Ανάγνωσης. Η πρώτη διάλεξη αυτής της περιόδου, με ομιλητή τον συγγραφέα και μαθηματικό Τεύκρο Μιχαηλίδη, είναι αφιερωμένη στον «πατέρα της θεωρίας της πληροφορίας», τον Αμερικανό μαθηματικό, ηλεκτρολόγο μηχανικό και κρυπτογράφο Claude Shannon.

Πατώντας  blod.gr  θα σας εμφανιστεί η βιντεοσκοπημένη διάλεξη.  

Claude Shannon: Πώς η πληροφορία έγινε μέγεθος

Ένα βότσαλο πέφτει στην επιφάνεια μιας γαλήνιας λίμνης προκαλώντας ρυτιδίσματα• την ίδια στιγμή ανατέλλει το φεγγάρι, είναι πανσέληνος. Όταν κάποιοι σοφοί ενέταξαν αυτά τα δύο σχήματα κάτω από την ίδια αφηρημένη έννοια, τον κύκλο, η γεωμετρία έγινε επιστήμη. Όταν κάποιοι άλλοι σοφοί ερμήνευσαν την ελεύθερη πτώση και τις κινήσεις των πλανητών με βάση τον ίδια έννοια, τη βαρύτητα, η φυσική έγινε επιστήμη. Έτσι και η πληροφορική: έγινε επιστήμη όταν ο Claude Shannon έδωσε έναν αυστηρό ορισμό στην έννοια της πληροφορίας, όρισε τη μονάδα μέτρησής της και διατύπωσε τους νόμους που διέπουν την ποσότητα και τη διάδοσή της.

Ο Claude Shannon είχε όλα τα χαρακτηριστικά της ιδιοφυΐας: μπορούσε να διακρίνει συσχετίσεις εκεί που οι άλλοι αντιλαμβάνονταν ανεξάρτητα φαινόμενα, είχε την ικανότητα να συλλαμβάνει νέες έννοιες ενώ εκτελούσε εργασίες ρουτίνας και δε δυσκολευόταν να διεξάγει παράλληλα πολλές διαφορετικές έρευνες.

Ακόμα, ήταν εκκεντρικός, είχε μονομανίες και διέθετε μια λεπτή, ψυχρή και συνάμα καυστική αίσθηση του χιούμορ. Εκτός από μαθηματικός και μηχανικός ήταν ακροβάτης, ζογκλέρ και -για να χρησιμοποιήσουμε έναν όρο του συρμού– γκατζετάκιας. Μόνο που τα γκάτζετ του δεν τα αγόραζε, προτιμούσε να τα κατασκευάζει μόνος του. Ένας μηχανικός ζογκλέρ, ένα ηλεκτρονικό ποντίκι που βρίσκει τον δρόμο του μέσα σ’ ένα λαβύρινθο, μια συσκευή που λύνει τον κύβο του Rubik καθώς και η υπέρτατη μηχανή που δεν κάνει απολύτως τίποτα είναι μερικές από τις εφευρέσεις που μας κληροδότησε, μαζί με τις βάσεις της πληροφορικής, της επιστήμης που χαρακτηρίζει τον αιώνα μας.

Ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο Ηρακλειδών για την παραχώρηση του χώρου της βιντεοσκόπησης.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 20:20
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση