Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 19:26

Ποιος ο λόγος να ζει ένας σε μια μεγάλη πόλη;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

athens-by-nightΕάν υπάρχει ένα πλεονέκτημα στην πόλη είναι η ώσμωση με το πλήθος, δηλαδή η κοινωνική ζωή που προσφέρει. Να αισθάνεσαι τη κινητική και ενεργητική μάζα με τα αδιευκρίνιστα χαρακτηριστικά και τα γρήγορα βήματα να σε προσπερνάει. Να αναμειγνύεσαι, να προσκρούεις, να σπρώχνεσαι. Επιζητείς την ανωνυμία των εννιά εκατομμυρίων ακόμα και αν είσαι μοναχικός, ιδιαίτερα εάν είσαι μοναχικός. Στριμώχνεσαι και χάνεσαι για να δεις και να ακούσεις. Οι πολιτιστικές και οι αθλητικές εκδηλώσεις που είχαν σύστημα και εποχικότητα σημαίνουν συσσώρευση που είναι πλέον απαγορευτική και η ανωνυμία ακυρώθηκε με το σκανάρισμα του κινητού όπου ζητηθεί.

Χάθηκε η απόλαυση –για κάποιους επάγγελμα– του να κρυφακούς συζητήσεις. Πώς να το κάνεις με επιτυχία από τα δύο μέτρα; Προχθές όμως μεταξύ τυριών και γιαουρτιών έπεσε στην αντίληψή μου μια μονόπλευρη τηλεφωνική συζήτηση και τα εκατοστά της παραβίασης με αποζημίωσαν. «Εβελιν, αν γίνει δεύτερο lockdown επικοινωνώ με δικηγόρο». Γιατί όχι τώρα φίλε, ήθελα να του απαντήσω. Βρισκόμαστε σε κοινωνική αρρυθμία, οι απαγορεύσεις είναι σε αναμονή αλλά η κούραση είναι παρούσα. 

Παρήλθε η προσμονή μιας θεατρικής παράστασης. Στο Old Vic αγοράζεις ηλεκτρονικά και παρακολουθείς διαδικτυακά. Eίναι η μοναδική οικονομικά βιώσιμη λύση που βρέθηκε για να αντεπεξέλθουν στα έξοδα. Στο ίδιο θέατρο κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου, τα ζέπελιν απειλούσαν τη γεμάτη σκηνή αλλά η παράσταση έπρεπε να συνεχιστεί με κάθε τρόπο ακόμα κι αν ελλείψει ανδρών οι ρόλοι τους δίνονταν σε γυναίκες. Πριν χαρακτηρίσω απολίτιστο τον επερχόμενο χειμώνα, ήρθαν τα θετικά νέα από τον εκδοτικό χώρο. Οι πωλήσεις βιβλίων τον Σεπτέμβριο έφτασαν στο επίπεδο των Χριστουγέννων. Τα δοκίμια έχουν το προβάδισμα έναντι της λογοτεχνίας. Ο κόσμος σε δύσκολες εποχές στρέφεται στις ιδέες. Ο εκδοτικός οίκος Penguin κυκλοφόρησε τη σειρά των «Μεγάλων Ιδεών» στην αρχική τους μορφή, αφαιρώντας τις εισαγωγές και τις επεξηγήσεις των ακαδημαϊκών. Σωστά, οι αναγνώστες δεν έχουν ανάγκη καθοδήγησης, οι πολίτες έχουν ανάγκη ηγεσίας.

Ο ρυθμός θα επανέλθει στη μεγάλη πόλη, μαζί και η μαγεία που της προσδίδει το κράμα από ουσιώδη και ευτελή, τα εκατομμύρια μικρά διηγήματα πιθανοτήτων και αποκλινουσών διαδρομών, τις στιγμές στο φως και τις στιγμές στο σκοτάδι.
Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο της Ελεάννας Βλαστού που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 13.10 με τον τίτλο "Η αρρυθμία της μεγάλης πόλης" 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 19:50
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση