Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 16:02

"Το Αλάτι της Γης" τίμησε τον Σμυρνιό τραγουδοποιό Βαγγέλη Παπάζογλου

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

papazoglouΈχω ακούσει τραγούδια του αυτοδίδακτου συνθέτη και στιχουργού Βαγγέλη Παπάζογλου (Ντουρμπαλί Σμύρνης, 1896 - Κοκκινιά, 1943) αυτού του εξαιρετικού εκπροσώπου της σμυρνέικης σχολής με τα σαντουροβιόλια και τις περίτεχνες ενορχηστρώσεις που μπόλιασε το ρεμπέτικο με το μπουζούκι του, που μου αρέσουν πολύ. Υπενθυμίζω μερικά από τα πιο γνωστά που θυμάμαι,  Κάτω στα λεμονάδικα  (1933) με τον Κώστα Ρούκουνα,  Βάλε με στην αγκαλιά σου  (1934) και  Η φωνή του ναργιλέ  (1935) με τον Στελάκη Περπινιάδη,  Το παιδί του δρόμου  (1937) με τον Κάβουρα, Παπατζής  (1934) με τους Περπινιάδη- Παπάζογλου. Μα πιο πολύ κάποιες ιστορίες που άκουσα-διάβασα γι'αυτόν με έκαναν να τον εκτιμήσω πολύ κι ας μην τον γνώρισα ποτέ μου. Δύο χαρακτηριστικές απ'αυτές που φανερώνουν το ποιον αυτού του ασυμβίβαστου μουσικού είναι οι εξής:

Η μία είναι η στάση που κράτησε ως μουσικός στην κατεκτημένη από τους Γερμανούς Ελλάδα, όπου αρνείται να παίζει στα μαγαζιά «για τους φχαριστημένους και τους μαυραγορίτες», όπως λέει, κρεμάει στο καρφί την κιθάρα του, ρίχνει στην πλάτη ένα άδειο τσουβάλι και γίνεται παλιατζής. Παλιατζής, που από τις μαρτυρίες που υπάρχουν, πάντα έκοβε αποδείξεις για αυτά που πουλούσε.    

Και η άλλη που με έφτιαξε ήταν η άρνησή του να συμβιβαστεί με την Μεταξική λογοκρισία. Το 1937, όταν όλα τα ’σκιαζε η φασιστική φοβέρα, ο Βαγγέλης Παπάζογλου αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τους λογοκριτές της μεταξικής δικτατορίας έστω και μια λέξη που αφορούσε το περιεχόμενο των τραγουδιών του και όταν έφτασε στο αμήν με τα 36 τραγούδια που του είχαν κόψει, σταμάτησε να ηχογραφεί. 

Τα φωνογραφημένα τραγούδια στο όνομα του Βαγγέλη Παπάζογλου, στις 78 στροφές, ανέρχονται σε 24. Εντεκα είναι οι επανεκτελέσεις και διασώζονται επίσης και 4 αμανέδες με την Αγγέλα Παπάζογλου.

Σήμερα, η οδός στην Κοκκινιά όπου κατοικούσε, έχει μετανομαστεί από Κίμωνος σε Βαγγέλη Παπάζογλου και επίσης έχει διατηρηθεί η οικία του. Και πριν δύο χρόνια κάποιοι συνάνθρωποί μας που ένιωσαν ότι είχαν την ίδια φλόγα με την οικογένεια Παπάζογλου ίδρυσαν στην Κοκκινιά τον Πολιτιστικό σύλλογο "Βαγγέλης Παπάζογλου" (  εδώ  )

Για άλλη μια φορά βγάζω το καπέλο μου στου Κοκκινιώτες που ανάμεσα στα πολλά ωραία και δυνατά που φτιάχνουν, ξέρουν και τιμούν τα άξια τέκνα τους και γι'αυτό τους ζηλεύω. Εμείς εδώ στη Δραπετσώνα, που υπήρξε η μήτρα του ρεμπέτικου, κανένας δήμαρχος από τους πολλούς προοδευτικούς που εκλέχτηκαν τα τελευταία 70 χρόνια, δεν έχει κάνει κάτι για να τιμήσει όλους αυτούς που αποτέλεσαν την μαγιά της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Τέτοιο φαινόμενο δεν θα πρέπει να υπάρχει πουθενά στον κόσμο. 

Πατώντας  katiousa.gr   θα σας εμφανιστεί μια ενδιαφέρουσα εξιστόρηση της ζωής του. 

Την Κυριακή 11.10 παρακολούθησα την εκπομπή " Το Αλάτι της Γης" που ήταν αφιερωμένη στο έργο και στη ζωή του Βαγγέλη Παπάζογλου. Την είδα όλη πράμα που σημαίνει ότι μου άρεσε. Κι αυτοί που έπαιξαν τραγούδια του, κι αυτοί που χόρεψαν και ο Λάμπρος Λιάβας που διάβασε μερικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα από βιβλία γραμμένα από τον γυιο του Γιώργο Παπάζογλου. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 11:23
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση