Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020 22:42

Ποιος ντρέπεται και ποιος όχι

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

picaso1Σ'αυτό το άρθρο, μπορείτε να διαβάσετε το σχόλιο του Διαχειριστή της Σταγόνας για την διενέργεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 14.10 με τον τρόπο της "δια περιφοράς", τις ανακοινώσεις που μας έστειλαν οι δημοτικές παρατάξεις " Λαϊκή Συσπείρωση Κερατσινίου Δραπετσώνα" και "#ΑΛΑΖΟΥΜΕ - Κερατσίνι Δραπετσώνα" για το ίδιο πρόβλημα και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. 

Σ.Δ. Μία από τις νόμιμες επιλογές που διατίθενται για την διενέργεια των Δημοτικών Συμβουλίων όταν αυτά για διάφορους λόγους δεν μπορούν να διεξαχθούν κανονικά, είναι αυτή της "δια περιφοράς". Και από άποψη συμμετοχικής δημοκρατίας είναι κατά την γνώμη μας τοξικότατη με το μόνο προτέρημά της να είναι ο λίγος χρόνος που απαιτεί αυτή η διαδικασία, όπως σύντομη είναι και οποιαδήποτε ενέργεια εκφράζει το καταναλωτικό στυλάκι του "ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε".

Η διαδικασία για να γίνει ο "δια περιφοράς" τρόπος είναι η εξής: Όλοι οι σύμβουλοι έχουν ενημερωθεί για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που έχει επιλέξει η δημοτική αρχή και έχουν υπόψη τους σχετικές εισηγήσεις της δημοτικής αρχής στην περίπτωση που υπάρχουν. Την ημέρα της διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου και κάποιες καθορισμένες ώρες ο πρόεδρος του Δ.Σ επικοινωνεί τηλεφωνικά με όλους τους συμβούλους και τους ζητάει να του πούνε τι ψηφίζουν σε κάθε θέμα. Ούτε συζήτηση, ούτε διάλογος, ούτε προτάσεις, ούτε συνθέσεις, ούτε η δυνατότητα να θέτουν οι σύμβουλοι θέματα δικά τους προ της ημερησίας διάταξης και να τα συζητούν. Τόσο απλά. 

Στην αρχή της πανδημίας ο δήμαρχος επέλεξε να γίνονται τα δημοτικά συμβούλια με τον τρόπο της "δια περιφοράς". Μετά από τις αντιδράσεις των συμβούλων, αποφάσισε να διενεργούνται τα επόμενα δημοτικά συμβούλια με τηλεδιάσκεψη και υποσχέθηκε πως θα φροντίσει όταν ξεκινήσουν να γίνονται τα δημοτικά συμβούλια κανονικά, έστω και με μάσκες και με την τήρηση των αποστάσεων, να μεταδίδονται ζωντανά (live streaming) από την σελίδα του δήμου , κάτι που μέχρι στιγμής, παρόλο που είναι εύκολο, δεν έχει γίνει ακόμα. Όταν μάλιστα μετά την λήξη της καραντίνας έγιναν και κάποια δημοτικά συμβούλια στο πολιτιστικό κέντρο Α. Σαμαράκη δια ζώσης. Ως γνωστόν πάντως, απ'άκρη σ'άκρη σ'αυτή τη χώρα, με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται. 

 Πρόσφατα έγινε ένα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για τα σχολεία όπου συμμετείχαν και διάφοροι φορείς που έχουν σχέση με την εκπαίδευση.Η συνεδρίαση αυτή μαγνητοσκοπήθηκε από το δήμο και μεταδόθηκε την επόμενη μέρα. Πάλι το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι για πιο λόγο δεν μεταδόθηκε ζωντανή αυτή η συνεδρίαση. Αλλά ως γνωστόν, ποιος δεν ξέρει ότι παντρειά με το ζόρι δεν γίνεται;  

Και τώρα, σχετικά με τη συνεδρίαση του Δ.Σ την Τετάρτη, η δημοτική αρχή αποφάσισε, δίχως να εξηγήσει γιατί, να γίνει με τον τρόπο της "δια περιφοράς". Άντε τώρα να εξηγήσεις εσύ γιατί αυτή η οπισθοδρόμηση σε ότι πιο χειρότερο διατίθεται. Προφανώς δεν τσίμπησε το δήμαρχο κάποια μύγα. Κάποιους σοβαρούς κατά την κρίση του λόγους θα έχει.  Δύσκολο είναι να μην σκεφτείς ότι αυτή η επιλογή θα έχει μια κάποια σχέση με την πολιτική κουλτούρα της δημ.αρχής, που αρκετές φορές μας έχει δείξει ότι η ρητορικής της βρίσκεται μακράν από τις πράξεις της και η εξουσιαστική συμπεριφορά της αποδυναμώνει τις δημοκρατικές αρχές της. Πράμα που την οδηγεί, όχι μόνο να μην ενδιαφέρεται για τον εμπλουτισμό και την ανανέωση των δημοκρατικών διαδικασιών δίνοντας έτσι αφορμές για να ζωντανεύουν και να αποκτούν νόημα, ουσία και ενδιαφέρον αυτά τα συμβούλια, αλλά όποτε της δίνεται η ευκαιρία η ροπής της είναι να τις υποβαθμίζει. Τι άραγε μπορεί να την αλλάξει και να την φέρει κοντά σ'αυτά αυτά που πρεσβεύει; 

Με την επίγνωση ότι μιλάω ως ευπαθής δημότης έξω από τον χορό: Αν ήμουν δημοτικός σύμβουλος, θέλω να πιστεύω ότι για λόγους αξιοπρέπειας δεν θα έπαιρνα μέρος σ'αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο διεξαγωγής του Δ.Σ., σ' αυτήν την ντροπή, που ο μόνος λόγος για να την επιλέξει μια αρχή είναι το εξαιρετικά επείγον μιας απόφασης ή το εντελώς τετριμμένο κι ανούσιο θέμα. Που στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν θέματα σημαντικά και από τη στιγμή που υπάρχει η επιλογή της τηλεδιάσκεψης όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. 

Το θέμα όμως είναι ποιοι από τους 41 δημοτικούς μας συμβούλους ντρέπονται και τελικά θα απέχουν απ'αυτή τη διαδικασία και ποιοι δεν ντρέπονται και θα συμμετέχουν. Ας έχουν πάντως υπόψη τους όλοι, πως για να είναι έγκυρο ένα Δ.Σ που πραγματοποιείται "δια περιφοράς", θα πρέπει να πάρει μέρος το 2/3 των δημοτικών συμβούλων και που για το δικό μας συμβούλιο αυτό σημαίνει τουλάχιστον 27 συμμετοχές, http://www.nomotelia.gr/photos/File/18318-20.pdf  

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης

Με αφορμή το δια περιφοράς 18ο Δημοτικό Συμβούλιο που συγκαλείται για την Τετάρτη 14/10 οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν κατανοούμε τον λόγο για τον οποίο αυτό δεν πραγματοποιείται με τηλεδιάσκεψη όπως σχεδόν το σύνολο των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Αντιλαμβανόμενοι  την ιδιαιτερότητα της περιόδου λόγω του covid-19 και  ανταποκρινόμενοι θετικά στα μέτρα προστασίας που πρέπει να παίρνονται, θεωρούμαι ότι έσχατο μέσο, πλην επειγόντων θεμάτων, για την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου είναι η τηλεδιάσκεψη. Σ αυτή την περίπτωση και για όσο διαρκούν τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού, μπορούν οι δημοτικοί σύμβουλοι να προβούν σε ερωτήσεις, να λύσουν απορίες αλλά κυρίως στο μέτρο του δυνατού να τοποθετηθούν ολοκληρωμένα είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με τις εκάστοτε εισηγήσεις. Επίσης κατά την τηλεδιάσκεψη μπορούν να παρακολουθήσουν και να παρέμβουν φορείς, σωματεία για ζητήματα είτε επί της ημερήσιας που τους αφορούν είτε για θέματα που θέλουν να θέσουν.

Στην δια περιφοράς συνεδρίαση χάνεται κάθε δυνατότητα που υπάρχει στο να τεθούν θέματα που αφορούν την πόλη (εκτός ημερήσιας) ή γενικότερα της εφαρμοζόμενης πολιτικής που έχουν αντίκτυπο στη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων της πόλης.

Καλούμε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως έχει πράξει ήδη αρκετές φορές, να συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη και όχι δια περιφοράς. Θέματα βέβαια που έχουν να κάνουν π.χ με τις εγκρίσεις κατανομών στις σχολικές επιτροπές ή διαδικαστικά-υπηρεσιακά, αυτά μπορούν να πραγματοποιούνται και δια περιφοράς

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αρφαράς Γεώργιος, Καλαμαράς Γεώργιος, Καραγιαννίδης Παναγιώτης

Ανακοίνωση της παράταξης "Αλλάζουμε- Κερατσίνι Δραπετσώνας"

Νιώσαμε στην προηγούμενη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι περνάμε σε μια νέα εποχή, έστω με την μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συνεδρίασης.
Δεν κράτησε πολύ η χαρά μας.
Η επόμενη συνεδρίαση, του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει μείζονα μάλιστα θέματα, όπως η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, θα γίνει δια περιφοράς.
Είναι προφανές ότι εμείς καταγγέλλουμε στο Λαό της πόλης την απόφαση του κυρίου Βρεττάκου, να μην υλοποιήσει τη δέσμευση για άνοιγμα στην Κοινωνία των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη χρήση της νέας τεχνολογίας.
Είναι αυτονόητο ότι πέρα, από την όποια συμφωνία ή διαφωνία με τα προς συζήτηση θέματα, δεν θα ψηφίσουμε, παρά μόνο τα θέματα που αφορούν ενίσχυση άπορων συμπολιτών μας ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ.
Και τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης του Δ.Σ στις 14.10.20 στα οποία αν γίνει δια της περιφοράς το Δ.Σ θα κληθούν οι σύμβουλοι να απαντήσουν με ΝΑΙ ή ΌΧΙ ή ΛΕΥΚΟ ή ΠΑΡΩΝ δίχως καν τη δυνατότητα να αιτιολογήσουν τη ψήφο τους.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
 
ΘΕΜΑ 1ο: 3 η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
 
ΘΕΜΑ 2ο:7 η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020
 
ΘΕΜΑ 3ο:2 η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ-ΥΓΕΙΟΝΟΜΕΙΟΥ (ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ)»
 
ΘΕΜΑ 4ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ
 
ΘΕΜΑ 5ο:ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ 175.930,00 € ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ Γ΄ ΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Α΄/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β’/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ 2 ΘΕΜΑ 6ο: ΕΓΚΡΙΣΗ Ή ΜΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ¨ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ¨, ΜΕ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΝΤΙΤΙΜΟΥ ΘΕΜΑ 7ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΜΑ) ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
 
ΘΕΜΑ 8ο: ΕΓΚΡΙΣΗ Ή ΜΗ ΤΗΣ 5ης ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΕΤΟΥΣ 2018»
 
ΘΕΜΑ 9ο: ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΣΙΤΑΠΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ»
 
ΘΕΜΑ 10ο: ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΜΕΑ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ»
 
ΘΕΜΑ 11ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ "Ι.ΒΑΖΟΣ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑΔΙΟΥ ΜΕ ΣΤΙΒΟ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ : 5.100.000,01 € (ΜΕ Φ.Π.Α. 24%)
 
ΘΕΜΑ 12ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «ΕΠΕΚΤΑΣΗ -ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ- ΚΑΠΗ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ , ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ ΟΠΣ 5037433 ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ, ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΝ 30Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021.
 
ΘΕΜΑ 13ο: ΕΓΚΡΙΣΗ Ή ΜΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΔΗΜΟΤΙΣΣΑ- ΚΑΤΟΙΚΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ.....
 
ΘΕΜΑ 14ο:ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Ι.Χ. ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ......., ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ» (ΑΠΟΦ. 45/2020 Ε.Π.Ζ.)
 
ΘΕΜΑ 15ο: ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Ι.Χ. ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ........., ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ» (ΑΠΟΦ. 46/2020 Ε.Π.Ζ.)
 
ΘΕΜΑ 16ο: ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Ι.Χ. ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ........., ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ» (ΑΠΟΦ. 47/2020 Ε.Π.Ζ.)
 
ΘΕΜΑ 17ο:ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Ι.Χ. ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ........, ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ» (ΑΠΟΦ. 48/2020 Ε.Π.Ζ.)
 
ΘΕΜΑ 18ο: ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Ι.Χ. ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ........, ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ» (ΑΠΟΦ. 52/2020 Ε.Π.Ζ.) 3
 
ΘΕΜΑ 19ο: ΕΓΚΡΙΣΗ Ή ΜΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 11η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ (24-6-2020) 12η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ (6-7-2020)  

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021 16:08
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση