Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020 07:26

Οι έξι τελικά άσσοι στο μανίκι μας για τη μελισσανιδίλα και η σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ Γ.Μελά γι'αυτήν

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

anaplasi5Κι όταν λέμε μελισσανιδίλα, εννοούμε έναν εμφανισθέντα την τελευταία πενταετία  δύσοσμο κι επιβλαβή για την υγεία των κατοίκων Δραπετσώνας Κερατσινίου, Περάματος και Δ.Πειραιά ατμοσφαιρικό ρύπο. 

Οι τέσσερις άσσοι που έχουμε στο μανίκι μας κι ελπίζουμε να μας βοηθήσουν να κερδίσουμε αυτή την παρτίδα με έπαθλο το τέλος της μελισσανιδίλας είναι: 

α) Το τελευταίο και συμπερασματικό παραδοτέο του "Δημόκριτου" που αφορά τη διετή έρευνα ( Νοέμβριος '18 - Σεπτέμβριος '20) που έκανε για τη δυσοσμία στις περιοχές Δραπετσώνας Κερατσινίου και Ελευσίνας με ανάθεση από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά. Το κείμενο αυτό κανονικά θα έπρεπε να είχε δοθεί στην δημοσιότητα μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.

β) Κοντεύουν τρεις μήνες από τότε που ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας παρέδωσε στη Ν.Δ και στο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου Δραπετσώνας που αφορά την τροπολογία νόμου που θα υποχρεώσει όλες τις ρυπογόνες βιομηχανίες που λειτουργούν στη Δραπετσώνα να μετεγκατασταθούν σε δύο χρόνια. Εννοείται ότι  το κυρίως πιάτο είναι η Oil One. ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 απάντησαν πως συμφωνούν μ'αυτή την τροπολογία, όχι όμως και το ΚΚΕ που έχει καταθέσει στη Βουλή τη δική του πρόταση. Όσο για τη Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζουμε πως το ούτε φωνή ούτε ακρόαση δεν θα είναι η τελική απάντησή τους. Νομίζω ότι θα βοηθούσε αν οι τοπικές τους οργανώσεις τους πείσουν να πούνε ΝΑΙ, αν όχι στον τύπο οπωσδήποτε όμως στο πνεύμα της τροπολογίας και την καταθέσουν το συντομότερο στη Βουλή προς ψήφιση.   

γ) Αναμένουμε την απάντηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη στην ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων της έρευνας του ΑΠΘ που έκανε ο βουλευτής Α΄ Πειραιώς της ΝΔ κ. Ιωάννης Μελάς. Ο κ. Μελάς καλεί τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να πει τι προτίθεται να κάνει μετά τα πορίσματα της έρευνας που διεξήχθει από τμήμα του ΑΠΘ για τα προβλήματα με τη δυσοσμία και την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή της Δραπετσώνας. 

Αφορμή για την επερώτηση αυτή που κατατέθηκε στις 7.10, είναι το αποτέλεσμα της έρευνας του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας, κατόπιν ανάθεσης στην ουσία από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, σχετικά με τις έρευνες που έχουν ήδη γίνει για τη δυσοσμία στις περιοχές του Δ.Πειραιά. Που σημαίνει την έρευνα του Δημόκριτου και του Αστεροσκοπείου. Η απόφαση αυτή του ΑΠΘ ήταν ξεκάθαρη ως προς τα επίμαχα σημεία. Με απλά λόγια, οι έρευνες αυτές που έχουν διεξαχθεί τήρησαν όλους τους επιστημονικούς κανόνες που αφορούν στην πραγματοποίηση τέτοιων ερευνών και στην ανάλυση των αποτελεσμάτων. Οι έρευνες αυτές δείχνουν καθαρά και πέρα από κάθε αμφισβήτηση, πως ανάμεσα στις διάφορες χημικές ενώσεις που ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα υπάρχει και το καρκινογόνο βενζόλιο σε ποσότητες που τις ημέρες της δυσοσμίας ξεπερνούν κατά πολύ τα θεσπισμένα όρια. Και τέλος, βασικός παραγωγός του βενζολίου στην ατμόσφαιρα της ευρύτερης περιοχής είναι η Oil One.    

Απορία ψάλτη βηξ: Βουλευτές της Ν.Δ στην Α' Πειραιά έχουν εκλεγεί και οι κ.κ Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, Μανωλάκος Νικόλαος, Δούνια Παναγιώτα και Μπουτσικάκης Χριστόφορος και στην Β' Πειραιά οι κ.κ Δημήτρης Μαρκόπουλος και Ιωάννης Τραγάκης. Η απορία μας είναι γιατί αυτοί οι 6 πολιτευτές που εκλέχτηκαν από Πειραιώτες ψηφοφόρους δεν συνυπέγραψαν την επερώτηση του Ιωάννη Μελά; Πάντως καλό είναι να γνωρίζουν πως ακόμα κι αν οι ψηφοφόροι τους έχουν μειωμένη όσφρηση, ένα είναι το σίγουρο, κάτι κακό θα παθαίνει η υγεία τους εξ αιτίας της μελισσανιδίλας. 

δ) Την τρίμηνη έρευνα που μάλλον ξεκίνησε να διεξάγει το Εργαστηρίο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, βάσει μίας σύμβασης που υπογράφτηκε στις 21 Ιουλίου και που οι πληροφορίες μας λένε ότι επιτέλους ενεργοποιήθηκε πριν λίγες μέρες.

Η Σύμβαση αυτή αφορά σε μία "Ανάθεση Υπηρεσιών για τον Προσδιορισμό Εκπομπών VOCs από βιομηχανικές και άλλες συναφείς δραστηριότητες της Δυτικής Αττικής" και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές Δραπετσώνα Κερατσίνι και Ελευσίνα. Και περιλαμβάνει 80 τακτικούς ελέγχους που θα γίνουν και από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος (όπου θα υπάρχει και κινητή μονάδα) και το ενδιαφέρον είναι και 20 έκτακτους, κατόπιν καταγγελίας του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας και πολιτών της περιοχής για φαινόμενα δυσοσμίας. Ελπίζουμε τα αποτελέσματα κι αυτών των μετρήσεων, που θα γίνουν εντός τριών μηνών, να δείξουν τον ένοχο και το κακό που προκαλεί. 

Ελπίζουμε επίσης ότι η Δημοτική αρχή και οι Δημοτικοί μας Σύμβουλοι θα ειδοποιούν την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου όταν αυτό το τρίμηνο αντιλαμβάνονται φαινόμενα δυσοσμίας στην περιοχή μας. Όπως και να πληροφορήσουν το κοινό για τα σχετικά τηλέφωνα και μέιλ όπου θα μπορούν και οι δημότες να προβαίνουν κι αυτοί σε καταγγελίες. Για το δήμο φαντάζομαι ότι εύκολο θα'ναι να μάθει τηλ. και μέιλ για τις σχετικές καταγγελίες και κατόπιν να πληροφορήσει τους δημότες με μία ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του δήμου και στις σελίδες του στο fb, ώστε να μπορούν κι αυτοί να προβαίνουν σε καταγγελίες. 

Λέτε νε είμαστε λάθος γι'όλα αυτά που ελπίζουμε; 

Και 5ος άσσος και ο 6ος  που μας ήρθαν σήμερα 14.10:  

Το θέμα της Oil One έφερε στη Βουλή η βουλευτής του ΜεΡα25 Φωτεινή Μπακαδήμα  

Αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον Δήμο για τη δικογραφία που αφορά τη δυσοσμία και την έθεσε στο αρχείο ο εισαγγελέας Πειραιά

 Για τη φωτό: Ανάμεσα στους δύο μικρούς κόλπους διακρίνεται η Oil One και πίσω της το τσιμεντάδικο της Lafarge πρώην Ηρακλής. Στο εργοστάσιο αυτό των 110 στρεμμάτων εδώ και δεκαετίες δεν παράγεται πια τσιμέντο, αλλά μέσω πλοίων παραλαμβάνει στο σιλό της παραλίας το τσιμέντο που παράγεται στο Μηλάκι Ευβοίας και κατόπιν σάκευσης και παλετοποίησης ή και χύμα ακόμα, μεταφέρεται στα σημεία πώλησής του με τα σιλοφόρα οχήματα της εταιρείας. Πριν λίγο καιρό ακούσαμε από έναν γνωστό μας Χαλκιδέα πως κυκλοφορεί στα όρια του ράδιο αρβύλα, ότι η Lafarge το σκέπτεται σοβαρά να σταματήσει εντελώς όλα όσα κάνει στο εργοστάσιό της στη Δραπετσώνα και να μεταφέρει όλες τις δραστηριότητες στην Εύβοια.

Στο βάθος αριστερά το μόνο πράσινο που διακρίνεται σ'αυτήν την περιοχή, είναι το Νεκροταφείο της Ανάστασης, άλλη αμαρτωλή ιστορία κι αυτή. Όπως αμαρτωλό είναι και το γιατί όλη η περιοχή της Β' Πειραιά δεν διαθέτει ένα μητροπολιτικό πάρκο, από τη στιγμή που υπάρχει η τελευταία μεγάλη ελεύθερη έκταση για να δημιουργηθεί. Κι αυτή είναι η περιοχή των 620 στρεμμάτων της ανάπλασης στη Δραπετσώνα. Καλό είναι να γνωρίζουμε πως ο Εθνικός Κήπος είναι 150 στρέμματα περίπου και το Ζάππειο άλλα 150. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 15:42
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση