Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020 07:08

Για τους φιλομαθείς, δύο νέοι κύκλοι μαθημάτων στο Mathesis κι ένας συνεχίζει με καινούργιο κύκλο, από 19.10

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

matheisiΑγαπητοί φίλοι και φίλες του Mathesis

Ο νέος κύκλος μαθημάτων του Mathesis είναι ήδη στην σελίδα μας και εστιάζει σε δύο διαφορετικές εποχές. Ο νέος κόσμος του Internet of Things μας συστήνει ένα μέλλον εντυπωσιακών εφαρμογών και πρωτοπόρας τεχνολογίας, ενώ η μελέτη του ελληνικού αλλά και άλλων αρχαίων πολιτισμών εξετάζει ένα παρελθόν αλληλεπιδράσεων, επιρροών και παγκοσμιοποίησης.

Παράλληλα, για τους φίλους των μαθηματικών και της φυσικής, ο καινούριος κύκλος εξετάζει τις διαφορικές εξισώσεις με τη βοήθεια ενός υπολογιστικού πακέτου για Η/Υ, ενώ σε επανάληψη προσφέρεται το δεύτερο μέρος της Εισαγωγής στην Κβαντική Φυσική. Τέλος, από το πρόγραμμά μας δεν θα μπορούσε να λείπει η φιλοσοφία και ειδικότερα τα πρώτα της βήματα στην αρχαία Ελλάδα.

Ευχόμαστε καλή νέα χρονιά, γεμάτη δημιουργία και υγεία σε όλους!

Η ομάδα του Mathesis

Στέφανος Τραχανάς, Nίκος Γκικόπουλος, Δημήτρης Αγγελάκης, Κατερίνα Λιγκοβανλή, Δημήτρης Βουδούρης.

Μια παρουσίαση των δυο νέων μαθημάτων

ΗΥ4.1 Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) στην Πράξη: με Raspberry Pi και Python (Νέο)

Το μάθημα αυτό για το διαδίκτυο των πραγμάτων απευθύνεται σε ανθρώπους με μεράκι, που επιθυμούν να μπουν στον νέο κόσμο των έξυπνων συσκευών και εφαρμογών εξερευνώντας μέσα από πρακτικά παραδείγματα τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία σήμερα. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να φτιάχνουν τις δικές τους πρωτότυπες εφαρμογές του διαδικτύου των πραγμάτων, όπως συστήματα που από απόσταση αναλύουν τις κλιματικές συνθήκες ενός χώρου, που ενημερώνουν αυτόματα αποστέλλοντας φωτογραφίες αν αντιληφθούν οποιαδήποτε κίνηση σε ένα σπίτι, και πολλά περισσότερα που θα τα δούμε μαζί με τη βοήθεια της γνωστής συσκευής Raspberry Pi.

Η συνολική προσπάθεια για την ολοκλήρωση του μαθήματος είναι 60 ώρες και είναι επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη μια πρώτη επαφή με τις γλώσσες python, html και javascript.

Το μάθημα αυτό αποτελείται από πολλά πρακτικά παραδείγματα εφαρμογών και οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να τα δοκιμάσουν και οι ίδιοι. Όσοι φοιτητές ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν τις δικές τους δοκιμές είναι καλό να προμηθευτούν τον κατάλληλο εξοπλισμό, το κόστος του οποίου –αναλόγως και των συσκευών που μπορεί ήδη να διαθέτουν– δεν ξεπερνά τα 150€.

Φυσικά οι δυνατότητες που μας παρέχει το διαδίκτυο των πραγμάτων δεν σταματάνε παρά μόνο από την φαντασία μας, και αυτό το μάθημα έχει στόχο να αποτελέσει ένα πρώτο ερέθισμα σε αυτόν τον θαυμαστό κόσμο της τεχνολογίας. Ελπίζουμε να το πετύχουμε.

Διδάσκων: Νίκος Γκικόπουλος, Τεχνικός υπεύθυνος Mathesis
Έναρξη: 19 Οκτωβρίου 2020

ΑΕΠ3.2 Έλληνες και Βάρβαροι 2: Αλληλένδετοι πολιτισμοί (Νέο)

Οι επαφές ανάμεσα στους διάφορους πολιτισμούς αποτελούν μια από τις σημαντικότερες όψεις της ιστορίας της αρχαιότητας. Είναι αδύνατον να κατανοήσουμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία του αν δεν μελετήσουμε τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους αρχαίους Έλληνες και τους άλλους λαούς της Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής. Στο πρώτο μέρος του μαθήματος εξετάσαμε τις αλληλεπιδράσεις που λάμβαναν χώρα σε τέσσερεις παράλληλους αλλά και αλληλοσυνδεδεμένους κόσμους: τον κόσμο των δικτύων που μετέφεραν αγαθά, ανθρώπους, ιδέες και τεχνολογίες· τον κόσμο των αποικιών που εμφανίζονται κατά μήκος της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας· τον κόσμο των αυτοκρατοριών της Εγγύς Ανατολής· και τέλος τον πανελλήνιο κόσμο των εκατοντάδων ελληνικών κοινοτήτων και τα ιδιόμορφα χαρακτηριστικά του.

Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος, θα μελετήσουμε το πώς αυτές οι αλληλεπιδράσεις διαμόρφωσαν τον ελληνικό και τους άλλους πολιτισμούς της αρχαιότητας. Θα μελετήσουμε τον ιδιόμορφο τρόπο με τον οποίο ο ελληνικός πολιτισμός δημιούργησε ένα βαρβαρικό ρεπερτόριο που χρησιμοποιήθηκε με πολύπλευρους τρόπους στην ελληνική λογοτεχνία και τέχνη: όχι μόνο για να τονίσει ζητήματα ταυτότητας και ηθικής, αλλά και για να χρησιμοποιήσει τους ξένους πολιτισμούς ως μοντέλα και ουτοπίες και να τους αποδώσει διάφορες μορφές ξένης σοφίας. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε την επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στους άλλους πολιτισμούς της αρχαιότητας μέσα από το πρίσμα των διαδικασιών παγκοσμιοποίησης στην αρχαία Μεσόγειο. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε ιστορικά τους λόγους για τους οποίους ο ελληνικός πολιτισμός άσκησε τόσο μεγάλη επίδραση τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική Μεσόγειο, πάρα την απουσία πολιτικής ή οικονομικής κυριαρχίας επί των άλλων κοινωνιών της αρχαϊκής και κλασσικής εποχής. Τέλος, θα μελετήσουμε τις συνέχειες αλλά και τις σημαντικές αλλαγές που έφεραν στις διαπολιτισμικές σχέσεις οι κατακτήσεις του Μεγαλέξανδρου και η πολιτική κυριαρχία των ελληνιστικών βασιλείων επί των πολιτισμών της Ανατολής.

Διδάσκων: Κώστας Βλασόπουλος, Πανεπιστήμιο Κρήτης - ΙΤΕ
Έναρξη: 19 Οκτωβρίου 2020

Για να δείτε όλα τα μαθήματα του Mathesis και για να εγγραφείτε https://mathesis.cup.gr/ 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση