Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2020 18:37

Η λίστα του 2020 με τα 500 σπουδαιότερα άλμπουμ όλων των εποχών κατά το Rolling Stone

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

rollingΗ πρώτη λίστα των 500 σπουδαιότερων άλμπουμ όλων των εποχών του (δημοφιλούς αμερικάνικου περιοδικού) Rolling Stone κυκλοφόρησε αρχικά το 2003 και το 2012 με κάποιες μικρές αλλαγές. Με τα χρόνια, είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο άρθρο - και υποστηρίχθηκε - ως ένα χαρακτηριστικό στην ιστορία του περιοδικού (πέρυσι, το RS 500 του 2012 έλαβε πάνω από 63 εκατομμύρια προβολές στον ιστότοπο). Αλλά καμία λίστα δεν είναι οριστική - με τα χρόνια αλλάζουν οι άνθρωποι τα γούστα τους και ο κόσμος, εμφανίζονται νέα είδη, η ιστορία της μουσικής ξαναγράφεται. Αποφασίσαμε λοιπόν να ξαναδημιουργήσουμε τη λίστα με τα καλύτερα άλμπουμ μας από την αρχή.

Για να το κάνουμε αυτό, λάβαμε και καταγράψαμε τις κορυφαίες λίστες των 50 άλμπουμ από περισσότερους από 300 καλλιτέχνες, παραγωγούς, κριτικούς και προσωπικότητες της μουσικής βιομηχανίας (από προγραμματιστές ραδιοφώνου έως επικεφαλής ετικετών, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Atlantic Records Craig Kallman). 

86 από τα άλμπουμ της λίστας του 2020 προέρχονται από αυτόν τον αιώνα και 154 είναι νέες προσθήκες που δεν ήταν στις εκδόσεις 2003 ή 2012. Τα κλασικά είναι ακόμα τα κλασικά ακόμα κι αν άλλαξε η θέση τους, αλλά ο κανόνας συνεχίζει να μεγαλώνει και να βελτιώνεται.

Γράφει ο κριτικός Matt Melis: «Η μουσικοκριτική, παλιότερα, είχε την ευθύνη να διαχωρίζει την κορυφή από την υπόλοιπη σοδειά, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, δεν είναι πια αυτός ο πρωταρχικός της ρόλος. Στην καλύτερη, επιμελούμαστε, δηλαδή βοηθάμε τους ακροατές να βγάλουν άκρη μέσα από έναν ωκεανό επιλογών, σύμφωνα με το τι τους αρέσει και τι όχι. Από την άλλη, αυτό το κάνουν πλέον οι αλγόριθμοι.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να επικεντρωθούμε στην τέχνη καθαυτή, παρέχοντας πλαίσιο, κάνοντας συνδέσεις, και να προβληματιζόμαστε σχετικά με το πώς η τέχνη σχετίζεται με τον κόσμο που αλλάζει γύρω της. Αν κάνουμε τη δουλειά μας σωστά, μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα σε ένα άλμπουμ από μια υψηλή βαθμολογία ή κατάταξη. Με άλλα λόγια, το θέμα δεν είναι σε ποια θέση βρίσκεται το "What's going on" αλλά τι συμβαίνει και γιατί με το "What's going on" το 2020».

Πατώντας  rollingstone.com  θα σας εμφανιστεί η σελίδα του RS με τη λίστα των κατά τη γνώμη του σπουδαιότερων άλμπουμ. Πάνω πάνω υπάρχει η λίστα ανά πενηντάδες. 

Σ.Δ: Μια διαγώνια και επι τροχάδην ματιά έριξα σ'αυτή τη λίστα. Το πρώτο που παρατήρησα είναι πως, παρόλο που όλες αυτές τις δεκαετίες άκουσα αρκετά ξένα τραγούδια, τα περισσότερα αμερικάνικα και βρετανικά και με αρκετά που φτιάχτηκα είμαι σίγουρος ότι αντηχούσαν μυστήριες διεγέρσεις της φτωχής ζωής μου, λίγα απ΄'αυτά τα 500 άλμπουμ και τους δημιουργούς τους είχα υπόψη μου κι ακόμα πιο λίγα τα είχα ακούσει. Αναμενόμενο, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη τα πάρα πολλά άλμπουμ που κυκλοφορούν κάθε μέρα και ποτέ δεν θα τα ακούσω, πράμα που σημαίνει ότι είναι σαν να ψάχνω να βρώ τον ψύλλο εαυτό μου στ'άχυρα των εκατομμυρίων άλμπουμ του κόσμου.

Το δεύτερο. Αν εξαιρέσω τον Frank Zappa, τους Doors, τον Nick Gave και τους Calexico απ'αυτούς που μου άρεσαν και που δεν τους πήρε το μάτι μου, απ' όσο μπορώ να θυμηθώ τα άλμπουμ που μου άρεσαν όλες αυτές τις δεκαετίες υπήρχαν σ'αυτή τη λίστα, αλλά όλα σε χαμηλότερες θέσεις απ'αυτές που θα τα έβαζα εγώ. Αναμενόμενο κι αυτό, ως ένα βαθμό βεβαίως.

Τέλος, κάποια άγνωστά μου άλμπουμ αυτής της λίστας που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον σχεδόν αυθαίρετα, σκοπεύω συν τω χρόνω να τα ακούσω. Κι αυτό είναι ένα παρεμπιπτόντως καλό αυτών των λιστών. 

Εξ ου και η πρόταση που ακολουθεί. Ας φτιάξουν και οι Έλληνες μουσικοκριτικοί, παραγωγοί, μουσικοί και λοιποί καλλιτέχνες τη δικιά τους λίστα των 50 καλύτερων ξένων και ελληνικών άλμπουμ. Ίσως προκαλέσουν δράσεις κι αντιδράσεις, ανέβουν οι εντάσεις κι έτσι μας προκύψει κάτι καλό. Όσο για το κοινό, αυτό έτσι κι αλλιώς φτιάχνει τη δικιά του λίστα διαρκώς, βάσει των αγορών που κάνει, των συναυλιών που πηγαίνει και των προβολών βίντεο στα μουσικά δίκτυα. 

Ιδού και τα πέντε πρώτα του Rolling Stone. Αν και τους πέντε δημιουργούς τους τους ξέρω κι έχω ακούσει τραγούδια τους, όμως απ'αυτά τα πέντε μόνο το Abbey Road έχω ακούσει και μάλιστα πολλές φορές μέσα στα χρόνια. Το ωραίο είναι ότι κάθε φορά το ευχαριστιόμουν με περίπου διαφορετικό τρόπο.

5ο) Abbey Road  των The Beatles, 1969

4ο) Songs in the Key of Life  του Stevie Wonder, 1976

3ο) Blue  της Joni Mitchell, 1975

2ο) Pet Sounds  των The Beach Boys, 1966 

1o)  What's Going On  του Marvin Gaye, 1971

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 19:33
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση