Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 15:19

Η ραδιενέργεια που ξανανακάλυψε το ΠΑΚΟΕ στα Λιπάσματα και οι παρεμβάσεις του δημάρχου και του Παν.Διαλινάκη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

anaplasi4Η δήλωση του δημάρχου Χρ.Βρεττάκου προέκυψε μετά την παρέμβαση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ελεύθερη Κίνηση Δημοτών Κερατσινίου Δραπετσώνας" Παν. Διαλινάκη, ο οποίος ζήτησε στις 27.9 από το ΠΑΚΟΕ "να γνωστοποιήσει και να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των μετρήσεων ραδιενέργειας που έχετε πραγματοποιήσει στην περιοχή των Λιπασμάτων" το '19 και το '20, όπου σύμφωνα μ'αυτές καταγράφηκαν υψηλές τιμές ραδιενέργειας".

Να τονίσουμε πως και πέρσι και φέτος οι ανακοινώσεις του ΠΑΚΟΕ δεν μας έπεισαν. Μείναμε σταθεροί στις τελευταίες μετρήσεις που έχει πραγματοποιήσει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας το 2006 και το 2020 και σύμφωνα με τις οποίες δεν εντοπίστηκε επίκινδυνη ραδιενέργεια σ'αυτήν την περιοχή. Αυτές εμπιστευόμαστε. Άρα, λογικό δεν είναι να σκεφτούμε ότι κάποιο άλλο σκοπό εξυπηρετούν αυτές οι ανακοινώσεις του ΠΑΚΟΕ και της Ζούγκλας που τις αναπαράγει;

Το σωστό όμως είναι να ζητήσει ο δήμος από το ΠΑΚΟΕ τους αναλυτικούς πίνακες αυτών των μετρήσεων. Κάτι όμως, όπως αποδεικνύεται από τα συννημένα έγγραφα στο τέλος, το έκανε με την επιστολή που έστειλε στις 11.9 στον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ, ζητώντας στοιχεία και εξηγήσεις.Δεν είναι παράξενο όμως να μην γνωρίζει την ύπαρξη αυτής της επιστολής της 11.9 ο δημοτικός σύμβουλος κ. Διαλινάκης και να προβεί στις 27.9 στην δημοσιοποιηση στο fb της δικής του επιστολής;  

Η δήλωση του δημάρχου Χρ.Βρεττάκου.

ΤΕΛΙΚΑ ΕΝΟΧΛΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ Ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

Για όσο χρονικό διάστημα η περιοχή των Λιπασμάτων ήταν κρανίου τόπος, μετά το κλείσιμο των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, δεν είχε ραδιενέργεια. Όταν μετά από αγώνες δεκαετιών, ένα κομμάτι τους περιήλθε στα χέρια του Δήμου και έκτοτε «πλημμυρίζει» καθημερινά από χιλιάδες ανθρώπους που για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με τη θάλασσα της περιοχής, ως δια μαγείας το σημείο αυτό απέκτησε ραδιενέργεια!

Μάλιστα, όταν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που δρουν στην περιοχή ή που θέλουν να βάλουν χέρι σε αυτή, νιώθουν ότι απειλούνται, τότε η περιοχή αποκτά ακόμη περισσότερη ραδιενέργεια!

Φαίνεται λοιπό ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο είδος ραδιενέργειας που στη βάση του έχει χαρακτήρα ταξικό και όχι τοξικό. Αυξάνεται όταν οι άνθρωποι διεκδικούν το δικαίωμα τους στην ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και μειώνεται όταν τα επιχειρηματικά συμφέροντα λυμαίνονται την περιοχή. Το έχουμε συνηθίσει και δεν ασχολούμαστε.

Αφήνουμε συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής «Ενημέρωσης», ερευνητικά ιδρύματα(;) και «παράγοντες» που τώρα τελευταία μας έχουν αγαπήσει να κάνουν τη δουλειά για την οποία έχουν πάρει εντολή.

Όταν όμως ο κ. Διαλινάκης αναρωτιέται για το τι γίνεται στα Λιπάσματα, ενώ γνωρίζει καλά, καθώς το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, τότε πρέπει να απαντήσουμε και πάλι. Όχι εμείς, αλλά η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η οποία δηλώνει και με τα τελευταία επίσημα έγγραφά της (επισυνάπτονται παρακάτω) ότι «Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ».

Τελικά φαίνεται ότι ο πολιτικός χώρος του κ. Διαλινάκη έχει ένα θέμα με τις μετρήσεις των επιστημονικών ιδρυμάτων. Τις δέχεται όταν βολεύει τις πολιτικές του θέσεις. Επιστήμη όμως αλά καρτ, κ. Διαλινάκη, όπως ίσως να γνωρίζετε, δεν υπάρχει. Υπάρχει επιστήμη και επιστήμονες που υπηρετούν την επιστημονική γνώση. Υπάρχει όμως και επιστήμη και επιστήμονες που υπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα.

Όταν ο Δημόκριτος και το Αστεροσκοπείο δηλώνει μετά από σχετικές μετρήσεις ενός χρόνου ποιος είναι υπεύθυνος για το μεγάλο πρόβλημα της δυσοσμίας στην περιοχή της Δραπετσώνας, η κυβέρνηση επειδή το πόρισμα δεν της αρέσει ζητάει από άλλο ερευνητικό ίδρυμα να ξαναμετρήσει.

Όταν η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας υπογραμμίζει μετά από σχετικές μετρήσεις ότι δεν υπάρχει ακτινοβολία στην περιοχή των Λιπασμάτων, ο κ. Διαλινάκης, με τον ίδιο τρόπο, ζητάει από άλλον, το ΠΑΚΟΕ στη συγκεκριμένη περίπτωση, να ξαναμετρήσει.

Δυστυχώς για τον ίδιο και σε αυτή την περίπτωση τον προλάβαμε. Όχι γιατί εμπιστευόμαστε σε καμία περίπτωση το ΠΑΚΟΕ και τις ανύπαρκτες μετρήσεις του, αλλά γιατί ετοιμαζόμαστε με νομικά μέσα να αντιμετωπίσουμε τα παπαγαλάκια των συμφερόντων. Όπως ήταν αναμενόμενο, εδώ και μέρες και αφότου ζητήσαμε επίσημα να μας καταθέσουν τις σχετικές μετρήσεις τους (επισυνάπτεται το επίσημο έγγραφο) δε λάβαμε καμία απάντηση. Ωστόσο, ελπίζουμε ο κ. Διαλνικάνης, καθότι βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το ΠΑΚΟΕ, να λάβει σχετική απάντηση και έπειτα να τη δώσει και σε εμάς.

 Χρήστος Βρεττάκος

 Δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας 

Συνημμένα αρχεία:

1o Έγγραφο ΕΕΑΕ 

 2ο Έγγραφο ΕΕΑΕ 

 Επιστολή Δήμου προς ΠΑΚΟΕ 

 • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΝ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 
 • Τι συμβαίνει στα λιπάσματα....!!!
 • Σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα σε γνωστό site που επικαλείται μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ περί ύπαρξης επιβλαβούς ακτινοβολίας 8πλάσιας των επιτρεπομένων ορίων, λόγω φωσφογύψου στην έκταση της περιοχής της ανάπλασης των λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Οι καταγγελίες που αφορούν τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων δεν αφήνουν περιθώρια για λαϊκισμούς και αφορισμούς. Η δημοτική αρχή παρά τα όσα καταγγέλλονται με τη στάση της και την αδράνεια που για άλλη μία φορά επιδεικνύει, προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση και για το λόγο αυτό εμείς με επιστολή μας προς τον Πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ ζητάμε να δοθούν στη δημοσιότητα οι μετρήσεις που έχουν γίνει και ταυτόχρονα να μάθουμε εάν και πότε κοινοποιήθηκαν τα πορίσματα στο Δήμο, την Περιφέρεια και τον Εισαγγελέα , όπως επιβάλλει ο νόμος 1650/1986.
 • ΠΡΟΣ τον κ. Πρόεδρο του
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΕΥΝΩΝ (ΠΑΚΟΕ), Παναγιώτη Χριστοδουλάκη.
 • Ν.Φλώρου 8 Αθήνα, email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Κερατσίνι, 27-9-2020
 •  Κύριε Πρόεδρε,
 • Η Δημοτική μας Παράταξη «Ελεύθερη Κίνηση Δημοτών Κερατσινίου – Δραπετσώνας», κατέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης και στα πλαίσια της άσκησης των αρμοδιοτήτων μας ,θα θέλαμε μετά την από 426/11-9-2020 ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου που αφορά την περιοχή της ανάπλασης στη Δραπετσώνα (Λιπάσματα) και τις αναφορές σας σε μετρήσεις που έχουν γίνει το 2019 και το 2020 για τα επίπεδα ακτινοβολίας από την ύπαρξη φωσφογύψου, που την χαρακτηρίζετε ως «τοξική βόμβα», να μας γνωστοποιήσετε και να δώσετε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχετε πραγματοποιήσει. Όπως αντιλαμβάνεστε η προστασία της δημόσιας υγείας και της προστασίας των χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που επισκέπτονται τον χώρο καθιστά επιτακτική ανάγκη την πλήρη ενημέρωσή τους .
  Ταυτόχρονα θα θέλαμε να μας γνωρίσετε
  - εάν και πότε γνωστοποιήσατε τα αποτελέσματα των μετρήσεών σας στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας ή στη Περιφέρεια Αττικής
  - εάν αποστείλατε τα πορίσματα στον αρμόδιο εισαγγελέα περιβάλλοντος σύμφωνα με το ν. 1650/1986,
  - εάν έχουν γίνει μετρήσεις από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ή τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και τα τυχόν αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών.
  Παρακαλούμε για την απάντησή Σας.
  ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΙΑΛΙΝΑΚΗΣ

 • ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

  ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 19:08
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση